13.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyUSA revidovali pravidlá vývozu čipov do Číny

USA revidovali pravidlá vývozu čipov do Číny

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Washington, 31. marca (TASR) – Administratíva prezidenta Joea Bidena v piatok (29. marca) revidovala pravidlá, ktoré obmedzujú vývoz amerických čipov umelej inteligencie (AI) a nástrojov na výrobu čipov do Číny. Cieľom je sťažiť Číne prístup k tomuto kľúčovému technologickému know-how a spomaliť jej technologický rozvoj.

Nové pravidlá nadobúdajú účinnosť 4. apríla

Nové 166-stranové pravidlá rozširujú existujúce reštrikcie na vývoz a objasňujú, že sa vzťahujú aj na prenosné počítače obsahujúce čipy AI. Americké ministerstvo obchodu, ktoré je zodpovedné za kontrolu vývozu, uviedlo, že bude naďalej aktualizovať a dolaďovať reštrikcie týkajúce sa dodávok technológií do Číny.

Dôvody revidovaných pravidiel:

  • Obavy o národnú bezpečnosť: USA sa obávajú, že Čína by mohla využiť technologický pokrok v oblasti AI na posilnenie svojej armády a na ohrozenie amerických záujmov.
  • Spomalenie technologického rozvoja Číny: USA sa snažia udržať si technologický náskok pred Čínou a zabrániť jej v tom, aby sa stala dominantnou silou v oblasti AI.

Nové pravidlá vyvolali v Číne kritiku:

Čínska vláda kritizovala revidované pravidlá ako „neprimerané a diskriminačné„. Argumentuje, že tieto pravidlá poškodia globálny dodávateľský reťazec a narušia medzinárodnú spoluprácu v oblasti technológií.

Dopady na technologický sektor:

Revidované pravidlá pravdepodobne ovplyvnia americké technologické firmy, ktoré vyvážajú čipy a nástroje na výrobu čipov do Číny. Tieto firmy budú musieť požiadať o licenciu na vývoz týchto produktov do Číny, čo môže proces predĺžiť a zvýšiť náklady.

Budúcnosť technologických vzťahov medzi USA a Čínou:

Revidované pravidlá sú ďalším signálom zhoršujúcich sa technologických vzťahov medzi USA a Čínou. Je ťažké predpovedať, ako sa tieto vzťahy budú ďalej vyvíjať, ale je pravdepodobné, že napätie bude pretrvávať.


  • TASR
  • Reuters
Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber