12.3 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyShein dominuje trhu s oblečením: Predstihol H&M a Zaru

Shein dominuje trhu s oblečením: Predstihol H&M a Zaru

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Raketový rast Shein

Zisky online giganta Shein presiahli 2 miliardy dolárov, čím prekonali aj zisky spoločností H&M a Zara. Hrubé tržby Shein sa vyšplhali na rekordných 45 miliárd dolárov, čo upevňuje jeho dominantné postavenie na trhu s oblečením. Pre porovnanie, Zara v roku 2023 dosiahla zisk 1,64 miliardy EUR (približne 1,78 miliardy USD) a hrubé tržby 26,15 miliardy EUR (približne 28,45 miliardy USD).

Porovnanie ziskov Shein, Zara a H&M (približné údaje za rok 2023)

SpoločnosťZisk (v miliardách USD)Hrubé tržby (v miliardách USD)
Shein2,0+45
Zara (Inditex)1,7828,45
H&M1,34Neudávané


Algoritmy, rýchlosť a TikTok: Tajomstvo dominancie Shein na trhu

Čínska značka Shein, ktorá bola kedysi neznámou, sa stala fenoménom módneho priemyslu a prekonala aj gigantov ako H&M a Zara. Tajomstvo jej úspechu spočíva v trojkombinácii: algoritmy, rýchlosť a TikTok.

Sofistikované algoritmy analyzujú trendy, preferencie zákazníkov a správanie na platforme. Vďaka tomu dokáže Shein presne predpovedať, aké oblečenie bude v budúcnosti populárne. Shein tak môže ponúkať najhorúcejšie kúsky skôr ako ostatní.

Rýchlosť je ďalšou silnou stránkou Shein. Optimalizovaný dodávateľský reťazec umožňuje rýchlu výrobu a doručenie oblečenia. Zatiaľ čo konkurencia potrebuje na uvedenie produktu na trh niekoľko týždňov, Shein to zvládne za pár dní.

Nakoniec, Shein si získal srdcia mladých zákazníkov vďaka pútavému obsahu a spolupráci s influencermi na platforme TikTok. Táto stratégia mu umožňuje osloviť milióny mladých ľudí a budovať si silnú komunitu.

Kombinácia algoritmov, rýchlosti a TikToku priniesla Shein dominantné postavenie na trhu. Táto značka ponúka trendy oblečenie za nízke ceny a rýchlo reaguje na dopyt. Jej inovatívny a dátami riadený prístup k podnikaniu ukazuje cestu do budúcnosti módneho priemyslu.


Kritické tiene úspechu obchodu Shein

Raketový vzostup Shein sprevádzajú aj kritické hlasy. Niektorí poukazujú na neetické pracovné podmienky v továrňach v Ázii, ktoré pre Shein vyrábajú oblečenie. Objavili sa správy o dlhých pracovných hodinách, nízkych mzdách a nebezpečných pracovných podmienkach.

Ďalším problémom je nízka kvalita oblečenia. Mnohí zákazníci sa sťažujú na to, že oblečenie Shein sa rýchlo rozpadne alebo stratí farbu. Okrem toho je kritizovaný aj dopad na životné prostredie. Výroba lacného oblečenia často vedie k nadmernej spotrebe materiálov, znečisteniu vody a vzniku textilného odpadu.

Budúcnosť Shein: Otázky etiky a udržateľnosti

Napriek kritike je Shein naďalej na vzostupe. Spoločnosť plánuje expandovať na nové trhy a chystá sa vstúpiť na burzu, čo by jej mohlo priniesť značné investície. Budúcnosť Shein však bude závisieť od toho, ako dokáže riešiť kritické otázky etiky a udržateľnosti.

Shein v číslach:

  • Zisk: 2 miliardy USD (2023)
  • Hrubé tržby: 45 miliárd USD (2023)
  • Počet aktívnych zákazníkov: 88,8 milióna (2023)
  • Počet stiahnutí aplikácie: 200 miliónov (2022)
  • Počet krajín, v ktorých pôsobí: 150
Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber