14.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodRealityRealitné fondy na Slovensku vyzbierali takmer 2,6 miliardy eur

Realitné fondy na Slovensku vyzbierali takmer 2,6 miliardy eur

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Bratislava, 5. apríla (TASR) – Finančná hodnota aktív realitných fondov na Slovensku dosiahla ku koncu roka 2023 takmer 2,6 miliardy eur. V porovnaní s koncom roka 2022 to predstavuje nárast o 6,2 %. Medzikvartálne vzrástli aktíva o 1,7 %. Informuje o tom analytička spoločnosti WOOD & Company Eva Sadovská na základe údajov Národnej banky Slovenska.

Realitné fondy patria medzi podielové fondy a v roku 2023 sa podieľali na celkových aktívach podielových fondov na Slovensku 26,3 %. Pred nimi boli zmiešané fondy s podielom 39,7 %, akciové fondy s 21,2 % a dlhopisové fondy s 12,5 %.

Celková hodnota aktív investičných podielových fondov na Slovensku dosiahla ku koncu roka 2023 vyše 9,7 miliardy eur. Oproti roku 2022 ide o nárast o 6,9 %, medzikvartálne hodnota aktív stúpla o 3,6 %.

Realitným fondom sa darí aj v susednej Českej republike, kde investuje aj mnoho investorov zo Slovenska. Podľa údajov Českej národnej banky objem aktív realitných fondov v Českej republike vlani v porovnaní s rokom 2022 narástol o 15,8 %.

Realitné fondy sú nástrojom dlhodobého kolektívneho investovania. Investori sa do nich vkladajú prostredníctvom správcovskej spoločnosti a kupujú si podiely v rôznych typoch nehnuteľností, ako sú administratívne budovy, nákupné centrá, rezidenčné nehnuteľnosti, logistické a priemyselné parky.

Investor v realitnom fonde poskytuje kapitál a o správu nehnuteľností sa stará správcovská spoločnosť. „Takéto investovanie sa vyznačuje výnosmi z nájmov a nárastu trhovej hodnoty nehnuteľnosti a je zároveň alternatívou voči časovo a administratívne náročnejšiemu investovaniu do kúpy tzv. investičného bytu,“ vysvetlila Sadovská.

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber