14.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodInvestovanieZlato na vzostupe: Cena môže dosiahnuť rekordných 2 600 USD za uncu

Zlato na vzostupe: Cena môže dosiahnuť rekordných 2 600 USD za uncu

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Bratislava, 5. apríla 2024 – Cena zlata sa v tomto roku už niekoľkokrát vyšplhala na nové rekordné maximá a podľa analytikov môže v nasledujúcich mesiacoch rásť ďalej. Juerg Kiener, hlavný investičný riaditeľ Swiss Asia Capital, predpovedá, že cena zlata do roka dosiahne 2 600 USD za uncu.

Kiener zdôrazňuje, že za rastom ceny zlata stojí viacero faktorov, medzi ktoré patria:

  • Geopolitické napätie: Vojna na Ukrajine a rastúce napätie medzi Čínou a USA zvyšujú dopyt po zlate ako bezpečnom prístave.
  • Štrukturálne faktory: Zmeny v medzinárodných obchodných štruktúrach a tlačenie peňazí centrálnymi bankami znižujú dôveru v papierové meny a zvyšujú atraktivitu zlata.
  • Kumulovaný dopyt: Na trhu so zlatom je v súčasnosti veľký dopyt zo strany investorov, ktorí sa obávajú inflácie a recesie.

Kiener upozorňuje aj na to, že krátkodobý pokles ceny zlata by mohol viesť k „short squeeze„, čo je jav, kedy sú investori držiaci krátke pozície nútení nakupovať zlato, aby zabránili ďalšiemu rastu ceny. To by mohlo cenu zlata vyhnať ešte vyššie.

Zlato sa tradične vníma ako ochrana pred infláciou a v neistých časoch sa stáva obľúbenou investíciou. V súčasnosti rastie dopyt po zlate najmä v Ázii a krajinách BRIC, ako je Čína.

Dopyt po zlate v Číne rastie

V Číne problémy v realitnom sektore a pokles akciového trhu viedli k nárastu záujmu o zlato. Číňania nakupujú zlato ako ochranu svojho bohatstva pred infláciou a neistotou na trhu.

Záver

Cena zlata sa v tomto roku nachádza v stúpajúcom trende a podľa analytikov môže rásť ďalej. Dôvodom je rastúca inflácia, geopolitické napätie a štrukturálne zmeny v globálnej ekonomike. Zlato sa vníma ako bezpečná investícia v neistých časoch a jeho popularita rastie najmä v Ázii.

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber