14.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravySlovenskoSlovensko zaostáva v elektromobilite: Daňové úľavy a podpora firiem sú kľúčové

Slovensko zaostáva v elektromobilite: Daňové úľavy a podpora firiem sú kľúčové

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Bratislava, 13. apríla 2024 (TASR) – Slovensko sa v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ výrazne prepadá v rebríčku podielu novo registrovaných elektromobilov. Kým už 31 štátov prekročilo kľúčovú 5% hranicu, na Slovensku sa vo februári 2024 zaregistrovalo len 190 elektromobilov, čo predstavuje 2,47% z celkového počtu novo registrovaných vozidiel.

Daňové úľavy a cielená podpora firiem by pomohli stimulovať záujem

Podľa Slovenskej asociácie pre elektromobilitu (SEVA) je pre urýchlenie adopcie elektromobility na Slovensku potrebná aktívna podpora štátu. Daňové úľavy a cielená podpora firiem by pomohli stimulovať záujem a prekonať 5% podiel predaja už do konca roka 2025. V opačnom prípade Slovensko „zostane na chvoste EÚ“ a túto hranicu dosiahne až v polovici roka 2027.

Kľúčová je podpora firiem

SEVA navrhuje znížiť daňové a odvodové zaťaženie firiem a ich zamestnancov za používanie elektromobilov aj na súkromné účely. Zároveň zdôrazňuje dôležitosť podpory firiem pri obstarávaní a prevádzke elektromobilov, nakoľko práve ony zohrávajú kľúčovú úlohu pri nastartovaní trhu. V tejto fáze rozvoja sa až 4 z 5 elektromobilov kupujú do firiem.

Bez štátnej podpory to nepôjde

„Bez legislatívnej a finančnej podpory štátu sa to však nepodarí,“ zdôrazňuje Patrik Križanský, riaditeľ SEVA. Daňové úľavy, cielená podpora firiem a priaznivejšie podmienky pre prevádzku elektromobilov sú kľúčové faktory, ktoré by pomohli zrýchliť prechod Slovenska na ekologickejšiu dopravu.


Kto je Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA)?

Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA) je nezisková organizácia založená v roku 2012 s cieľom podporovať rozvoj elektromobility na Slovensku. Pôsobí ako hlas pre výrobcov, predajcov, prevádzkovateľov nabíjacích staníc a užívateľov elektromobilov.

SEVA sa aktívne zapája do propagácie elektromobility, podporuje legislatívne zmeny, podporuje rozvoj infraštruktúry a poskytuje informácie a poradenstvo verejnosti. Vďaka svojmu úsiliu hrá SEVA kľúčovú úlohu v znižovaní emisií CO2 a zlepšovaní kvality ovzdušia na Slovensku.

Ak sa chcete dozvedieť viac o SEVA a jej aktivitách, navštívte webovú stránku: https://seva.sk/

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber