13.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravySlovenskoNové pravidlá pre predčasné splatenie úverov na Slovensku

Nové pravidlá pre predčasné splatenie úverov na Slovensku

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Bratislava, 21. apríla 2024 (TASR) – Možnosti predčasného splatenia úverov sa na Slovensku chystajú meniť. Legislatíva bude zohľadňovať okrem počtu omeškaných splátok aj ďalšie kritériá. Vyplýva to z návrhu novely Občianskeho zákonníka, ktorý Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Cieľom novely je zosúladiť slovenskú legislatívu so závermi Súdneho dvora Európskej únie. Ten v spore týkajúcom sa Slovenska poukázal na rozpory medzi vnútroštátnou právnou úpravou a normami EÚ. V reakcii na to MS navrhuje upraviť pravidlá pre uplatnenie práva na predčasné splatenie úveru.

„Navrhovaná novela upravuje podmienky, za ktorých môže dodávateľ požadovať od spotrebiteľa úhradu celého plnenia, teda celej dlžnej sumy,“ vysvetlilo MS. Tieto podmienky zohľadňujú nielen počet omeškaných splátok, ale aj ich celkovú výšku v pomere k celkovej výške plnenia a dĺžke trvania spotrebiteľskej zmluvy.

Veriteľ tak bude môcť v budúcnosti požadovať vrátenie celého plnenia, ak je jeho dlžník v omeškaní s aspoň troma splátkami. Omeškaná suma musí zároveň dosiahnuť aspoň 10 % celkovej výšky plnenia pri zmluve dohodnutej na maximálne tri roky, 5 % pri zmluve dohodnutej na viac ako tri roky a 2,5 % pri úvere zabezpečenom záložným právom k nehnuteľnosti na bývanie.

O tom, či a kedy si toto právo uplatní, bude môcť veriteľ rozhodovať sám. Môže tak urobiť len počas obdobia, keď sú splnené podmienky na tzv. zosplatnenie. Pred uplatnením tohto práva bude musieť vyzvať spotrebiteľa na vrátenie celej dlžnej sumy a stanoviť mu lehotu najmenej 15 dní. „Až po uplynutí tejto lehoty sa stáva celé plnenie zo spotrebiteľskej zmluvy splatným,“ dopĺňa MS v dôvodovej správe.

Novela, ktorá sa inšpiruje nemeckou právnou úpravou, nevylučuje ani iné zmluvné podmienky upravujúce predčasné splatenie úverov. Navrhovaná účinnosť novely je 1. september 2024.

Zmeny v skratke:

  • Nové pravidlá pre predčasné splatenie úverov zohľadňujú okrem počtu omeškaných splátok aj ich celkovú výšku a dĺžku trvania zmluvy.
  • Veriteľ môže požadovať vrátenie celého plnenia, ak je dlžník v omeškaní s aspoň troma splátkami a omeškaná suma dosahuje stanovené percento.
  • Veriteľ si toto právo môže uplatniť len počas splnenia podmienok na zosplatnenie a po vyzvaní dlžníka s 15-dňovou lehotou.
  • Nová úprava nadobúda účinnosť 1. septembra 2024.
Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber