12.3 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyRopa: Ceny klesli v reakcii na uvoľnenie napätia na Blízkom východe

Ropa: Ceny klesli v reakcii na uvoľnenie napätia na Blízkom východe

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Singapur, 22. apríla 2024 (TASR) – Ceny ropy v pondelok ráno klesli, a to v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Iránu a Izraela, ktoré naznačovali, že obe krajiny nechcú eskaláciu konfliktu na Blízkom východe. Na vývoj cien vplýval aj nečakane silný rast zásob ropy v Spojených štátoch.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni klesla do 7:30 SEČ na 86,54 USD (81,24 EUR) za barel (159 litrov), čo predstavuje pokles o 75 centov (0,86%) oproti predchádzajúcej uzávierke. Cena americkej ľahkej ropy WTI s májovým kontraktom klesla na 82,45 USD/barel, čo znamená pokles o 69 centov (0,83%) v porovnaní s predchádzajúcim dňom.

Napätie na Blízkom východe v uplynulých týždňoch stúplo po útoku Izraela na iránsky konzulát v sýrskom Damasku a následnej odvete Teheránu v podobe stoviek rakiet a dronov. Škody boli však minimálne a ceny ropy, ktoré po útokoch spočiatku vzrástli o viac ako 3%, sa po vyjadreniach oboch strán o neochote k eskalácii konfliktu prudko korigovali.

Investori pozorne sledovali vývoj na Blízkom východe, pretože Irán je tretím najväčším producentom ropy v rámci OPEC. Zmiernenie napätia tak prispelo k poklesu cien.

K poklesu cien prispeli aj údaje o nečakane silnom raste zásob ropy v USA. Analytici očakávali rast zásob o 1,4 až 1,6 milióna barelov, podľa údajov amerického Federálneho úradu pre energetické informácie sa však zásoby zvýšili o 2,7 milióna barelov.

Vývoj cien ropy bude v najbližších dňoch ovplyvnený rôznymi faktormi, vrátane geopolitického napätia, vývoja dopytu po rope a stavu zásob.

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber