12.3 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyDigitálne euro: Nemecký prezident podporuje zavedenie a zdôrazňuje súkromie

Digitálne euro: Nemecký prezident podporuje zavedenie a zdôrazňuje súkromie

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval Bundesbank, aby viac propagovala výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov, s dôrazom na „pridanú hodnotu súkromia“ v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami.

Obavy o súkromie: Kritici poukazujú na to, že digitálne euro, podobne ako iné digitálne platobné systémy, by mohlo zhromažďovať rozsiahle informácie o jednotlivých obchodných aktivitách, čím by vznikli otázky o primeranej ochrane údajov.

Prezident Bundesbanky ubezpečoval: Joachim Nagel, prezident Bundesbanky, zdôraznil, že v prípade digitálneho eura nehrozí komercionalizácia údajov používateľov, na rozdiel od súkromných platobných systémov. Eurosystém by podľa neho nedokázal identifikovať jednotlivcov na základe ich platieb v digitálnom eure.

Cieľ digitálneho eura: Digitálna mena by mala dopĺňať fyzické bankovky a mince a zároveň čeliť dominancii súkromných poskytovateľov platieb, ako sú americké firmy, na trhu digitálnych platieb v Európe.

Rozhodnutie o zavedení: Kedy, a či vôbec, bude digitálne euro zavedené, zatiaľ nebolo rozhodnuté. Prebiehajúca diskusia o digitálnom eure zdôrazňuje otázky týkajúce sa ochrany súkromia, hospodárskej súťaže a inovácií v digitálnom veku platieb.


Čo je to Digitálne euro

Digitálne euro by bola navrhovaná elektronická forma meny vydaná Európskou centrálnou bankou (ECB). Mala by fungovať ako zákonné platidlo v eurozóne, podobne ako hotovosť (bankovky a mince), lenže v digitálnej podobe.

Cieľe digitálneho eura:

  • Posilniť digitálnu ekonomiku EÚ.
  • Zlepšiť platobné systémy.
  • Uľahčiť finančné transakcie občanom.
  • Zachovať dôveru a stabilitu meny.
  • Podporiť inovácie v oblasti platieb.
  • Vytvárať transparentnejšie, bezpečnejšie a jednoduchšie platby.

Digitálneho eura vs hotovosť a kryptomeny:

  • Vydávanie: Na rozdiel od hotovosti, ktorú vydávajú národné centrálne banky, by digitálne euro vydávala centrálne Európska centrálna banka (ECB).
  • Stabilita hodnoty: Na rozdiel od kryptomien, ktorých hodnota kolíše, by malo digitálne euro stabilnú hodnotu ako tradičné euro.
  • Súkromie: Nemecký prezident a Bundesbank zdôrazňujú, že ochrana súkromia používateľov bude pri digitálnom eure prioritou, na rozdiel od niektorých súkromných platobných systémov.

Stav projektu:

Zatiaľ nebolo rozhodnuté, kedy alebo či vôbec bude digitálne euro existovať. Prebiehajú diskusie o výhodách, nevýhodách a technickom fungovaní digitálneho eura.


Zdroje:

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber