14.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodMotiváciaUž žiadne "áno" na všetko! Nauč sa povedať "nie"!

Už žiadne „áno“ na všetko! Nauč sa povedať „nie“!

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Poznáš ten pocit, keď máš toho po krk? Kolegovia ťa otravujú s úlohami, kamaráti ťa chcú ťahať do mesta, mama ťa prosí o pomoc s upratovaním… A ty len krútiš hlavou a myslíš si: „Nie, už nie! Nemám čas, nemám energiu, nemám chuť!“

Ale namiesto toho, aby si konečne povedal „nie“, zase len povieš „áno“. A potom sa cítiš zahltený, vystresovaný a frustrovaný. Znie to povedome?

Neboj sa, nie si sám! Mnoho ľudí má problém s asertívnou komunikáciou a nevie povedať „nie“. Ale s trochou snahy to zvládne každý. A ver mi, stojí to za to!

Nemôžeš potešiť všetkých. Ak niekoho tvoje „nie“ sklame, je to jeho problém, nie tvoj.

body language disgusted stressed out angry blonde 2023 11 27 05 19 10 utc 1

Prečo je dôležité vedieť povedať „nie“?

Predstav si, že by si konečne dokázal povedať „nie“ všetkému, čo ťa ťaží a bráni ti v tom, aby si žil život naplno. Mohol by si sa konečne venovať tomu, čo ťa baví a napĺňa. Mohol by si si oddýchnuť a načerpať energiu. A mohol by si si vybudovať pevnejšie a zdravšie vzťahy s ľuďmi okolo seba.

Ako sa naučiť povedať „nie“?

  • Buď v pohode a jasný: Neboj sa povedať, čo potrebuješ a ako sa cítiš. Nezačínaj s vymýšľaním výhovoriek a ospravedlňovaním sa. Jednoducho povedz „nie“ a buď pri tom zdvorilý, ale pevný. Môžeš povedať napríklad: „Vážim si, že si ma požiadal, ale momentálne na to nemám čas/energiu.“
  • Navrhni alternatívu (ak je to možné): Ak chceš pomôcť, ale momentálne nemáš čas alebo energiu, navrhni iné riešenie, ktoré ti vyhovuje. Môžeš povedať napríklad: „Možno by sme sa na tom mohli dohodnúť budúci týždeň?“ alebo „Mohol by som ti pomôcť s niečím iným?“.
  • Neboj sa sklamať ostatných: Nemôžeš potešiť všetkých. Ak niekoho tvoje „nie“ sklame, je to jeho problém, nie tvoj. Máš plné právo odmietnuť požiadavky, ktoré ti nevyhovujú.
  • Trénuj: Naučiť sa povedať „nie“ je zručnosť, ktorá sa zlepšuje praxou. Nacvičuj si to pred zrkadlom a vymysli si frázy, ktoré budeš používať. Čím viac budeš asertívny, tým prirodzenejšie ti to pôjde.
  • Neboj sa povedať „teraz nemám čas“: Táto veta je tvojím tajným tromfom. Je krátka, jasná a nepotrebuješ k nej žiadne výhovorky.

Pamätaj: Povedať „nie“ je zdravé a prospešné. Je to prejav sebavedomia a rešpektu k sebe samému. Nauč sa chrániť svoj čas, energiu a duševné zdravie a povedz „nie“ všetkému, čo ti bráni v tom, aby si žil šťastný a naplnený život.

Začni už dnes! Povedz „nie“ stresu, vyhoreniu a nespokojnosti. Povedz „áno“ sebe samému a svojmu šťastiu!

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber