14.8 C
London
pondelok, 7 októbra, 2024
ÚvodMotiváciaEmocionálna inteligencia. Kľúč k šťastnejším a úspešnejším životom

Emocionálna inteligencia. Kľúč k šťastnejším a úspešnejším životom

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Emocionálna inteligencia je kľúčová zručnosť, ktorá nám umožňuje chápať a zvládať vlastné emócie, ako aj emócie druhých. Ľudia s vysokou emocionálnou inteligenciou sú vnímaví, empatickí a dokážu efektívne komunikovať. Vedia budovať zdravé vzťahy a prekonávať konflikty.

Na druhej strane, existujú aj ľudia, ktorým emocionálna inteligencia chýba. Často sa správajú sebecky, nevnímavo a impulzívne. Majú problémy s riadením svojich emócií a budovaním zdravých vzťahov.

Aké sú teda veci, ktoré emocionálne inteligentní ľudia nerobia?

1. Neignorujú svoje emócie.

Emocionálne inteligentní ľudia si uvedomujú svoje emócie a dokážu ich pomenovať. Neignorujú ich, ani sa ich nesnažia potlačiť. Vedia, že emócie sú dôležitou súčasťou ich života a dokážu ich využiť na to, aby sa o sebe dozvedeli viac a robili lepšie rozhodnutia.

2. Neposudzujú druhých.

Každý má svoje vlastné emócie a skúsenosti. Neodsudzujú druhých za to, ako sa cítia, ani sa nesnažia im diktovať, ako by sa mali cítiť. Rešpektujú rozdiely medzi ľuďmi a snažia sa pochopiť ich rôzne perspektívy.

3. Neberú sa príliš vážne.

Ľudia dokážu mať nadhľad nad sebou samými a vedia sa zasmiať na sebe. Neberú sa príliš vážne a dokážu si priznať svoje chyby. Sú otvorení spätnej väzbe a ochotní sa učiť z vlastných chýb.

4. Nesnažia sa kontrolovať všetko.

Uvedomujú si že nemôžu kontrolovať všetko a každého. Namiesto toho sa snažia sústrediť na to, čo ovplyvniť dokážu. Nebojujú proti veciam, ktoré zmeniť nemôžu, a dokážu sa prispôsobiť novým situáciám.

5. Nemajú potrebu mať vždy pravdu.

Chápu, že nie vždy musia mať pravdu. Dokážu priznať svoje chyby a sú otvorení novým informáciám a názorom. Rešpektujú rôzne perspektívy a snažia sa nájsť riešenia, ktoré sú prospešné pre všetkých.

6. Nehrajú na obeť.

Nehľadajú ospravedlnenie pre svoje chyby ani neobviňujú druhých z vlastných problémov. Dokážu prevziať zodpovednosť za svoje činy a snažia sa nájsť riešenia, namiesto toho, aby sa utápali v problémoch.

7. Nemajú potrebu byť vždy v centre pozornosti.

Oceniť úspechy druhých a nepotrebujú byť vždy v centre pozornosti. Sú sebavedomí a nezávidia druhým ich úspechy.

8. Nepreháňajú s kritikou.

Poskytnú konštruktívnu kritiku, ale nerobia to deštruktívnym alebo zraňujúcim spôsobom. Snažia sa byť empatickí a chápaví a ich cieľom je pomôcť druhým zlepšiť sa.

9. Nemajú potrebu mať neustále kontrolu.

Dokážu dôverovať druhým a dať im priestor na samostatnosť. Nemajú potrebu neustále kontrolovať každý krok druhých a dokážu delegovať úlohy.

10. Nenechajú sa ovplyvňovať negatívnymi emóciami.

Dokážu regulovať svoje emócie a nenechajú sa nimi ovládnuť. Aj v náročných situáciách dokážu zachovať pokoj a konať racionálne.

Majk
Tento článok napísal Marian Balčák z redakcie Peniaze24. Snažíme sa prinášať vám presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber