13.5 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravySlovenskoPrieskum: Obyvatelia Slovenska vnímajú kybernetické hrozby vážnejšie než krádež

Prieskum: Obyvatelia Slovenska vnímajú kybernetické hrozby vážnejšie než krádež

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Bratislava, 19. mája 2024 – Podľa prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank sa zistilo, že kybernetické hrozby vnímajú Slováci vážnejšie než hrozby fyzického typu. Najväčšou hrozbou pre nich sú podvody pri platení, ktorých sa obáva 76 % opýtaných. Krádeže osobných vecí, ako napríklad mobilu, dokladov či platobnej karty, sa obáva 68 % respondentov. Tento prieskum sa uskutočnil na vzorke 792 respondentov.

Digitálny svet je plný podvodníkov

Prieskum ukázal, že digitálny svet sa stáva čoraz atraktívnejším cieľom pre podvodníkov, ktorí sú vďaka svojej kreativite stále väčšou hrozbou. Podľa mBank sa podvodov pri platení obáva o niečo viac staršia generácia, zatiaľ čo mladší ľudia sa viac obávajú napadnutia svojho mobilného telefónu, ktorý je pre nich najpoužívanejším zariadením.

Citlivé dáta a každodenné financie pod hrozbou

Okrem podvodov pri platení, viac ako 67 % respondentov vníma ako hrozbu únik citlivých alebo osobných dát. Rovnaké percento má obavy o bezpečnosť každodenných financií, a to zneužitia karty alebo účtu.

Slováci poznajú sofistikované podvody

Prieskum ďalej ukázal, že Slováci vnímajú a poznajú rôzne typy sofistikovaných kybernetických podvodov. „Napríklad 12 % Slovákov už nakúpilo na podvodnom e-shope a 19 % má skúsenosť, že sa niekto cez falošné telefónne číslo vydával za inú osobu s úmyslom vylákať citlivé údaje či peniaze,“ uviedla banka.

Bezpečnostné prvky bánk sú vítané

Bezpečnostné prvky, ktoré banky svojim klientom ponúkajú, sú medzi opýtanými vnímané pozitívne. Napríklad 71 % z nich aktívne využíva nastavenie limitov na karte pre výber, platbu či online platbu. Jednorazové platobné karty využíva na online nákupy 22 % opýtaných a dobíjacie 17 %. Dočasnú blokáciu na ochranu platobnej karty využíva 20 % obyvateľov Slovenska.

Dodržiavanie bezpečnostných pravidiel

Okrem využívania bankových bezpečnostných prvkov, Slováci dodržiavajú aj všeobecne známe bezpečnostné pravidlá. Na prístup do internetového bankovníctva používa až 91 % opýtaných iba svoje vlastné zariadenie. Správnosť webovej adresy, než sa k svojmu účtu prihlási, si väčšinou skontroluje 77 % respondentov. K svojim účtom sa cez zaslaný odkaz neprihlasuje 79 % obyvateľov Slovenska.

Záver

Prieskum ukázal, že kybernetické hrozby sú pre Slovákov čoraz vážnejším problémom. Dôležité je preto, aby ste si boli vedomí rizík a dodržiavali bezpečnostné pravidlá, ako aj využívali dostupné bezpečnostné prvky, ktoré ponúkajú banky.


Poznámka redakcie Peniaze24.sk k počtu respondentov

Z prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank, ktorý sa uskutočnil na vzorke 792 respondentov, vyplýva, že kybernetické hrozby vnímajú Slováci ako vážnejšie než hrozby fyzického typu.

Je však dôležité poznamenať, že 792 respondentov nie je reprezentatívna vzorka celej slovenskej populácie. Pre relevantnejšie závery by bol potrebný prieskum s oveľa väčším počtom respondentov.

Napriek tejto limitácii prieskum poukazuje na dôležité trendy v oblasti kybernetickej bezpečnosti na Slovensku. Je zrejmé, že Slováci si uvedomujú riziká spojené s online aktivitami a sú ochotní prijímať opatrenia na ich ochranu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber