12.3 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyRopa: Ceny rastú po smrti iránskeho prezidenta a neistote v Saudskej Arábii

Ropa: Ceny rastú po smrti iránskeho prezidenta a neistote v Saudskej Arábii

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Ceny ropy v pondelok ráno vzrástli, pričom cena severomorskej ropnej zmesi Brent prekročila hranicu 84 USD za barel. Nárast cien je spôsobený politickou neistotou v kľúčových producentských krajinách.

V Iráne zahynul pri havárii vrtuľníka prezident Ebráhím Raísí. Pri nehode zahynul aj iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján. Táto udalosť vyvolala obavy o stabilitu v regióne a o možné narušenie dodávok ropy z Iránu.

V Saudskej Arábii korunný princ Muhammad bin Salmán odložil návštevu Japonska pre zhoršený zdravotný stav kráľa Salmána. Toto odloženie návštevy prichádza v čase, keď sa očakáva, že OPEC+, združenie ropných producentov, na ktorom má Saudská Arábia dominantný vplyv, bude čoskoro rozhodovať o ťažobnej politike.

Trhy očakávajú, že ceny ropy zostanú volatilné, kým sa nevyjasní situácia v Iráne a Saudskej Arábii. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvní ceny ropy, bude rozhodnutie OPEC+ o ťažbe. Analytici očakávajú, že kartel sa rozhodne udržať súčasnú úroveň ťažby, avšak existuje aj možnosť, že ťažbu mierne zvýši, aby uspokojil rastúci dopyt.

Ceny ropy by mohli v nasledujúcich týždňoch zostať nad 80 USD za barel, ak sa geopolitická neistota udrží na vysokej úrovni. Avšak, ak OPEC+ zvýši ťažbu, ceny by sa mohli mierne znížiť.

Okrem geopolitických faktorov ovplyvňujú ceny ropy aj ekonomické faktory. Pozitívne ekonomické údaje z USA a Číny, dvoch najväčších spotrebiteľov ropy na svete, naznačujú, že dopyt po rope by mohol v nasledujúcich mesiacoch rásť. To by mohlo viesť k ďalšiemu nárastu cien ropy.

Trhy s ropou budú s napätím sledovať vývoj v Iráne, Saudskej Arábii a na zasadnutí OPEC+, aby zistili, aký vplyv budú mať tieto faktory na ceny ropy v budúcnosti.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber