13.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyDopyt po výletných plavbách stúpa

Dopyt po výletných plavbách stúpa

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Miami, 21. mája 2024 (TASR) – Spoločnosť Norwegian Cruise Line (NCL), jeden z najväčších prevádzkovateľov výletných lodí na svete, už druhýkrát v priebehu necelých troch týždňov navýšila prognózu celoročného zisku. Dôvodom je rekordný dopyt po výletných plavbách, ktorý sa prejavuje aj v rastúcich cenách lístkov.

Stúpajúci záujem o dovolenku na lodiach, ktoré ponúkajú širokú škálu aktivít pod jednou strechou, umožňuje prevádzkovateľom výletných lodí zvyšovať ceny. Okrem NCL so sídlom v Miami nedávno zlepšila vyhliadky zisku aj konkurenčná Royal Caribbean Group, a to už druhýkrát v priebehu krátkeho obdobia.

Vysoký dopyt potvrdil aj generálny riaditeľ NCL Harry Sommer. Ako uviedol tento týždeň na stretnutí s investormi, záujem rastie vo všetkých vekových kategóriách, vrátane mileniálov a generácie Z.

V reakcii na zvýšený dopyt si NCL v apríli objednala ďalších osem lodí. Spoločnosť teraz očakáva upravený zisk na akciu na úrovni 1,42 USD (1,31 EUR), zatiaľ čo pôvodný odhad počítal s upraveným ziskom na akciu 1,32 USD.

Očakáva sa, že v tomto roku si výletnú plavbu ako formu dovolenky vyberie približne 34,7 milióna ľudí. Ak sa tento odhad potvrdí, pôjde o nový rekord a o takmer pätinu viac dovolenkárov na palube výletných lodí v porovnaní s predpandemickým rokom 2019. Vtedy si podľa združenia prevádzkovateľov výletných lodí Cruise Lines International Association (CLIA) takúto dovolenku zvolilo približne 29,7 milióna ľudí. Minulý rok ich počet vzrástol na rekordných 31,7 milióna.

Kľúčové body:

  • Dopyt po výletných plavbách rastie rekordným tempom.
  • NCL opäť zvyšuje prognózu celoročného zisku.
  • Ceny lístkov na výletné lode rastú.
  • V tomto roku sa očakáva 34,7 milióna dovolenkárov na výletných lodiach.

Záver:

Trh s výletnými plavbami zažíva silný boom. Rastúci dopyt a obmedzená ponuka dávajú prevádzkovateľom lodí priestor na zvyšovanie cien, čo vedie k zlepšeniu ich hospodárskych výsledkov. V tomto trende sa očakáva pokračovanie aj v nasledujúcich mesiacoch a rokoch.

Majk
Tento článok napísal Marian Balčák z redakcie Peniaze24. Snažíme sa prinášať vám presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber