12.3 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyStellantis chystá hybridnú verziu 500e

Stellantis chystá hybridnú verziu 500e

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Rím, 27. mája 2024 (TASR) – Skupina Stellantis, pod ktorú patrí aj automobilka Fiat, plánuje rozšíriť ponuku malého elektromobilu 500e o hybridnú verziu. Očakáva sa, že toto oznámenie prinesie generálny riaditeľ Stellantisu Carlos Tavares na stretnutí so zástupcami odborov už v pondelok.

Nový hybridný model by sa mal vyrábať v turínskom závode Mirafiori. Podľa portálu Automotive News Europe by sa produkcia mohla začať najskôr koncom roka 2025, pričom Stellantis má v pláne ročne vyrobiť v Mirafiori celkovo 200 000 kusov modelu 500, z toho 125 000 hybridných. Pre porovnanie, v minulom roku sa vyrobilo menej ako 80 000 hybridných verzií.

Reakcia na spomalenie trhu s elektromobilmi

Stellantis čelí celosvetoвому spomaleniu predaja plne elektrických vozidiel, ktoré ho prinútilo znížiť tempo výroby a zaviesť pre zamestnancov predĺžené dovolenky. Hybridná verzia 500e by mohla pomôcť udržať záujem zákazníkov o model 500 a zároveň znížiť výrobné náklady.

Zlepšenie vzťahov s talianskou vládou

Okrem ekonomických benefitov by hybridná 500e mohla prispieť aj k zlepšeniu vzťahov medzi Stellantisom a talianskou vládou. Vláda opakovane kritizovala skupinu za klesajúcu výrobu v Taliansku a presun výroby niektorých modelov Fiat a Alfa Romeo do zahraničia. Stellantis rokuje s vládou o pláne zvýšiť produkciu v Taliansku na jeden milión vozidiel do konca desaťročia (z 750 000 v roku 2023). Minister priemyslu Adolfo Urso očakáva, že dohoda vrátane oznámenia nových modelov pre talianske závody Stellantisu bude v najbližších dňoch.

Technické detaily

Hybridná 500e by mala byť postavená na rovnakej platforme ako plne elektrická verzia. Zatiaľ nie sú k dispozícii informácie o pohonnom systéme, avšak očakáva sa, že bude kombinovať benzínový motor s elektromotorom a menšou batériou v porovnaní s plne elektrickou verziou.

Záver

Predstavenie hybridnej verzie 500e je pre Stellantis dôležitým krokom v boji proti spomaleniu predaja elektromobilov a upevneniu pozície na talianskom trhu. Zároveň môže pomôcť zlepšiť vzťahy s talianskou vládou a prispieť k plánu zvýšiť produkciu v krajine.

Majk
Tento článok napísal Marian Balčák z redakcie Peniaze24. Snažíme sa prinášať vám presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber