13.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyRast cien domov v USA spomalil

Rast cien domov v USA spomalil

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Washington, 28. mája 2024 (TASR) – Rast cien domov v Spojených štátoch síce v marci spomalil, no stále sa drží na vysokej úrovni. Dôvodom je pravdepodobný nárast úrokových sadzieb hypoték, ktorý tlmí dopyt po bývaní.

Podľa údajov Federálnej agentúry pre financovanie bývania (FHFA) sa ceny domov v USA v marci medziročne zvýšili o 6,7%, čo je o niečo pomalšie ako vo februári, kedy to bolo 7,1%. Napriek tomuto spomaleniu sú ceny domov stále výrazne vyššie ako pred rokom.

Mesačný rast cien bol taktiež pomalší, ako sa očakávalo. V marci sa ceny domov zvýšili len o 0,1%, zatiaľ čo analytici predpovedali rast o 0,5%.

Spomalenie rastu cien pravdepodobne súvisí s rastúcimi úrokovými sadzbami hypoték. Priemerná sadzba na 30-ročnú hypotéku s fixným úrokom sa v marci vyšplhala nad 7%, čo odradilo niektorých potenciálnych kupcov od kúpy nehnuteľnosti.

Predaj existujúcich domov v marci klesol, avšak vzhľadom na nízky počet dostupných nehnuteľností na trhu sa očakáva, že ceny domov zostanú v najbližšom období pomerne vysoké.

Aj napriek spomaleniu rastu cien zostávajú nehnuteľnosti v USA pre mnohých kupcov stále nedostupné. Nízka ponuka a rastúce úrokové sadzby predstavujú pre kupujúcich značné prekážky.

Majk
Tento článok napísal Marian Balčák z redakcie Peniaze24. Snažíme sa prinášať vám presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber