13.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyRopa: OPEC+ sa pravdepodobne dohodne na pokračovaní produkčných škrtov

Ropa: OPEC+ sa pravdepodobne dohodne na pokračovaní produkčných škrtov

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

        Londýn 2. júna (TASR) – Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom sa v nedeľu pravdepodobne dohodnú na predĺžení obmedzenia ťažby ropy do konca tohto roka a možno aj do roku 2025. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na zdroje oboznámené s problematikou.
        Kľúčoví producenti združení vo formáte OPEC+ sa snažia podporiť trh s ropou v situácii, keď globálny dopyt rastie pomalým tempom, vysoké úrokové sadzby brzdia ekonomiku a konkurencia zo strany USA sa stupňuje.
        Ceny ropy sa v súčasnosti pohybujú okolo 80 amerických dolárov (73,72 eura) za barel (1 barel = 159 litrov), čo je menej, ako mnohí členovia OPEC+ potrebujú na vyrovnanie svojich rozpočtov. Obavy z pomalého rastu dopytu v Číne, ktorá je najväčším dovozcom ropy, tlačia ceny nadol a mnohí analytici očakávajú, že ropný kartel predĺži produkčné škrty.
        Členovia OPEC+ pristúpili od konca roka 2022 k sérii hlbokých obmedzení ťažby. V súčasnosti ju znižujú celkovo o 5,86 milióna barelov denne (bpd), čo predstavuje približne 5,7 % globálneho dopytu. Zníženia zahŕňajú 3,66 milióna bpd zo strany členov OPEC+ platné do konca roka 2024 a 2,2 milióna bpd, ku ktorým pristúpili dobrovoľne viacerí členovia a ktorých platnosť vyprší koncom júna.
        Nedeľňajšia dohoda by mohla zahŕňať predĺženie niektorých alebo všetkých škrtov vo výške 3,66 milióna bpd do roku 2025 a čiastočné alebo úplné predĺženie dobrovoľných škrtov vo výške 2,2 milióna bpd do tretieho alebo štvrtého štvrťroka 2024, uviedli zdroje agentúry Reuters.
        Krajiny, ktoré dobrovoľne pristúpili k väčším zníženiam ako sú tie, na ktorých sa dohodla širšia skupina, sú Alžírsko, Irak, Kazachstan, Kuvajt, Omán, Rusko, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty.
        Zástupcovia skupiny budú mať v nedeľu sériu online a osobných rokovaní, ktoré sa začali približne o 11.30 h SELČ rozhovormi na ministerskej úrovni. Niekoľko kľúčových ministrov, najmä z krajín, ktoré pristúpili k dobrovoľným škrtom, odletelo do Rijádu, hlavného mesta Saudskej Arábie, uviedli zdroje. Ďalší ministri sa k rokovaniam pripoja online.
        (1 EUR = 1,0852 USD)

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber