14.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyInvestície do zelenej energie v roku 2024 prekonajú fosílne palivá

Investície do zelenej energie v roku 2024 prekonajú fosílne palivá

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Paríž, 6. júna 2024 (TASR) – Celosvetové investície do technológií a infraštruktúry zelenej energie dosiahnu v tomto roku rekordnú úroveň 2 biliónov USD (1,84 miliardy eur). To je dvojnásobok očakávaných investícií do fosílnych palív, čím sa zelená energia stáva najvýznamnejšou oblasťou energetických investícií.

Investície do čistej energie prekonávajú fosílne palivá

Podľa správy Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) celkové investície do energetiky v roku 2024 po prvýkrát prekročia hranicu 3 biliónov USD. Z tejto sumy takmer 2 bilióny USD smerujú do čistých technológií, ako sú obnoviteľné zdroje energie, elektromobily, jadrová energia, siete, skladovanie energie, nízkouhlíkové palivá a tepelné čerpadlá. Zvyšok investícií bude smerovať do zemného plynu, ropy a uhlia.

Rast investícií do obnoviteľných zdrojov

Investície do obnoviteľných zdrojov energie a sietí v roku 2023 po prvýkrát prekonali sumu vynaloženú na fosílne palivá. Tento trend pokračuje aj v roku 2024, pričom na každý dolár investovaný do fosílnych palív pripadajú takmer dva doláre investované do čistej energie. „Svet sa obracia chrbtom k fosílnym palivám a investuje do čistej budúcnosti,“ uviedol výkonný riaditeľ IEA Fatih Birol.

Najväčšími investormi sú Čína, Európa a USA

Najväčší podiel na investíciách do čistej energie v roku 2024 bude mať Čína s odhadovanými 675 miliardami USD, nasledovaná Európou (370 miliárd USD) a Spojenými štátmi (315 miliárd USD). Solárna fotovoltika je najatraktívnejšou technológiou výroby elektrickej energie, pričom investície do tohto segmentu by mali v roku 2024 vzrásť na 500 miliárd USD, najmä vďaka klesajúcim cenám solárnych modulov.

Investície do fosílnych palív stále rastú

Napriek rastúcemu záujmu o čistú energiu sa očakáva, že globálne investície do ťažby ropy a zemného plynu v roku 2024 zvýšia o 7 % na 570 miliárd USD. To je dôsledkom rastúcich cien energií a snahy o zabezpečenie energetickej bezpečnosti po ruskej invázii na Ukrajinu.

Záver

Investície do zelenej energie rastú rekordným tempom a stávajú sa hlavnou oblasťou energetických investícií. Tento trend je hnán rastúcimi obavami z klimatických zmien a snahou o dosiahnutie udržateľnejšej budúcnosti. Očakáva sa, že v nasledujúcich rokoch investície do čistej energie budú naďalej rásť, čím sa urýchli prechod na nízkouhlíkovú ekonomiku.

Majk
Tento článok napísal Marian Balčák z redakcie Peniaze24. Snažíme sa prinášať vám presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber