15.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyCh.Lagardová: Cenové tlaky v eurozóne sa postupne znižujú

Ch.Lagardová: Cenové tlaky v eurozóne sa postupne znižujú

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Frankfurt nad Mohanom 6. júna (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami uvoľnila menovú politiku prvýkrát za takmer päť rokov. Dôvodom je spomalenie tempa rastu spotrebiteľských cien v eurozóne a zlepšenie inflačného výhľadu. TASR o tom informuje na základe tlačovej správy ECB.


        „Väčšina ukazovateľov základnej inflácie v apríli, teda poslednom mesiaci, za ktorý máme k dispozícii údaje, ďalej klesala, čo potvrdzuje predpoklad, že cenové tlaky sa postupne znižujú,“ uviedla šéfka ECB Christine Lagardová na tlačovej konferencii po zasadnutí Rady guvernérov. Upozornila však na to, že inflácia zostáva naďalej vysoká.


        „Mzdy stále rastú zvýšeným tempom, čím vyrovnávajú minulý prudký nárast inflácie,“ uviedla Lagardová. Predstihové indikátory však zároveň signalizujú, že rast miezd by sa v priebehu roka mal zmierniť.


        ECB podľa jej šéfky očakáva, že inflácia sa bude po zvyšok roka pohybovať približne na aktuálnych úrovniach a v druhej polovici budúceho roka by mala klesnúť smerom k dvojpercentnému cieľu. Miery dlhodobejších inflačných očakávaní zostali celkovo stabilné, pričom väčšina z nich sa pohybuje okolo 2 %.

        Riziká ohrozujúce rast ekonomiky sú podľa Lagardovej v najbližšom období vyvážené, ale v strednodobom horizonte zostávajú naklonené smerom nadol.


       Prípadné oslabenie globálneho hospodárstva alebo eskalácia obchodného napätia medzi veľkými ekonomikami by mali negatívny vplyv na eurozónu. Hlavnými zdrojmi geopolitických rizík sú ruská agresia proti Ukrajine a konflikt na Blízkom východe. To môže viesť k zníženiu optimizmu firiem a domácností týkajúcich sa budúceho vývoja a k narušeniu globálneho obchodu. Takisto by rast ekonomiky eurozóny mohol byť slabší, ak budú účinky reštriktívnej menovej politiky silnejšie, než sa očakávalo.


        Naopak, rast by mohol byť vyšší, ak sa inflácia ochladí rýchlejšie, ako sa prognózuje, a ak nárast dôvery a reálnych príjmov podporí výdavky alebo ak bude globálne hospodárstvo expandovať výraznejšie, ako sa očakáva.


        Lagardová tiež zdôraznila, že ECB sa vopred nezaväzuje „k nejakej trajektórii úrokových sadzieb“. To znamená, že toto prvé zníženie sadzieb automaticky neznamená, že ECB bude okamžite pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky. Rada guvernérov preto bude od zasadnutia k zasadnutiu pozorne monitorovať vývoj cien.


        Cieľom ECB je dosiahnuť cenovú stabilitu v eurozóne v strednodobom horizonte s infláciou na úrovni dvoch percent. Podľa aktuálnych prognóz centrálnej banky tempo rastu cien v eurozóne dosiahne tento cieľ v roku 2026.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber