13.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyEÚ chystá clá na čínske elektromobily, hrozí obchodná vojna

EÚ chystá clá na čínske elektromobily, hrozí obchodná vojna

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Brusel, 10. júna 2024 (TASR) – Európska komisia chystá v tomto týždni zverejniť výšku ciel na dovoz čínskych elektromobilov, ktoré dotuje čínska vláda. Tento krok vyvoláva obavy z možnej odvety zo strany Číny a obchodnej vojny.

USA už zdvihli clá, EÚ plánuje nižšie sadzby

USA v máji zdvihli clá na čínske elektromobily až na 100 %. EÚ plánuje nižšie clá, avšak aj tak by to znamenalo značné zdraženie pre čínskych výrobcov. Tieto clá by sa mali dotknúť aj západných firiem ako Tesla, ktorá dováža do Európy autá vyrobené v Číne.

Automobilový priemysel v EÚ je rozdelený

Európske automobilky síce čelia rastúcej konkurencii zo strany lacných čínskych elektromobilov, no zároveň aj samy dovážajú z Číny vlastné autá. Z tohto dôvodu neexistuje v automobilovom priemysle EÚ jednotná podpora pre zavedenie ciel. Mnohí sa obávajú odvetných opatrení zo strany Číny a narušenia dodávateľských reťazcov.

Čína hrozí odvetou a investuje do Európy

Čína už kritizovala vyšetrovanie dotácií a začala antidumpingové vyšetrovanie dovozu brandy z EÚ. Schválila aj zákon posilňujúci jej schopnosť reagovať na clá zo strany USA a EÚ. Zároveň čínske firmy investujú do výroby v Európe, aby sa vyhli clám.

Výška ciel a ďalšie kroky

EÚ zverejní predbežné výsledky vyšetrovania dotácií a výšku navrhovaných ciel. Zainteresované strany budú mať 3 dni na vyjadrenie sa. Konečné rozhodnutie o clách a ich výške padne do konca októbra. Dočasné clá by mali platiť od 4. júla 2024 s možnosťou spätnej platnosti za 90 dní.

Analytici očakávajú clá medzi 10 % a 25 %. To by pre čínsky automobilový priemysel znamenalo značné straty, nakoľko ceny čínskych elektromobilov sú už teraz o 20 % nižšie ako ceny modelov vyrobených v EÚ.

Hrozí obchodná vojna a rast cien elektromobilov

Celá situácia vyvoláva obavy z obchodnej vojny medzi EÚ a Čínou. Zároveň je pravdepodobné, že clá na čínske elektromobily povedú k ich zdraženiu v EÚ.

Budúcnosť trhu s elektromobilmi v EÚ

Trh s elektromobilmi v EÚ sa rýchlo vyvíja. Európski výrobcovia sa spájajú s čínskymi a zároveň čínske firmy investujú do výroby v Európe. Je ťažké predvídať, aký dopad budú mať clá na tento trh v dlhodobom horizonte.

Majk
Tento článok napísal Marian Balčák z redakcie Peniaze24. Snažíme sa prinášať vám presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber