12.3 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyPrílev kapitálu na rozvíjajúce sa trhy dosiahol vlani päťročné maximum

Prílev kapitálu na rozvíjajúce sa trhy dosiahol vlani päťročné maximum

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Washington, DC – Hrubý prílev kapitálu na rozvíjajúce sa trhy (EM) mimo Číny vzrástol v roku 2023 na 110 miliárd USD, čo predstavuje 0,6 % ich HDP a najvyššiu úroveň od roku 2018, uvádza Medzinárodný menový fond (MMF).

Napriek rastúcim úrokovým sadziam v USA preukázali rozvíjajúce sa trhy odolnosť. Čistý prílev portfóliových investícií, ktoré sú volatilnejšie, síce klesol, no tento pokles kompenzoval stabilný čistý prílev priamych zahraničných investícií (FDI).

Čína zaznamenala čistý odlev kapitálu vrátane FDI, čiastočne v dôsledku repatriácie ziskov nadnárodnými spoločnosťami a čiastočne v dôsledku zmien očakávaní ohľadom rastu čínskej ekonomiky a geoekonomickej fragmentácie.

Celosvetový hrubý prílev kapitálu klesol v rokoch 2022-2023 na 4,2 bilióna USD, čo predstavuje 4,4 % HDP. V porovnaní s rokmi 2017-2019, pred pandémiou COVID-19, to bolo 4,5 bilióna USD, respektíve 5,8 % HDP.

Spojené štáty boli najväčším príjemcom kapitálu, pričom ich podiel na celkovom príleve sa takmer zdvojnásobil na 41 %. Vzrástol aj ich podiel na celosvetovom hrubom odleve kapitálu, z 14 % pred pandémiou na 21 % v rokoch 2022-2023.

Prílev kapitálu na EM trhy by mal zostať silný aj v roku 2024, aj keď sa očakáva jeho spomalenie. MMF uvádza, že očakávané spomalenie je spôsobené sprísňovaním menovej politiky v USA a ďalších vyspelých ekonomikách, ako aj neistotou ohľadom globálneho rastu.

TASR
Tento článok sme prevzali z TASR. Snažíme sa prinášať vám presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na prava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber