14.4 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyČína si dala za cieľ rozvoj priemyslu aj zlepšenie podnikateľského prostredia

Čína si dala za cieľ rozvoj priemyslu aj zlepšenie podnikateľského prostredia

Date:

Najnovšie články

Francúzske vinice zasiahli mrazy, hrozí nedostatok vína

Paríž, 8. októbra (TASR) – Nečakané mrazy, ktoré postihli...

Čína zavádza odvetné clá na európsku brandy

Peking, 8. október (TASR) – V eskalujúcom obchodnom spore...

Čína neoznámila nové stimuly a sklamala trhy

        Peking 8. októbra (TASR) - Čína v utorok uviedla,...

Ceny ropy klesli po náraste: Obchodníci zbierajú zisky

Singapur, 8. október (TASR) - Po výraznom náraste cien...

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Peking 21. júla (TASR) – Čína si vytýčila široké spektrum ekonomických cieľov, od rozvoja vyspelých priemyselných odvetví po zlepšenie podnikateľského prostredia. Vyplýva to z dokumentu, ktorý bol prijatý na záver zasadnutia Ústredného výboru Komunistickej strany. Uviedli to v nedeľu čínske médiá. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.
        Šesťdesiatbodový dokument o politických cieľoch nasleduje po zasadaní výboru pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga, ktoré koná raz za päť rokov a tento rok sa uskutočnilo od 15. do 18. júla.
        Druhá najväčšia svetová ekonomika čelí dlhotrvajúcej kríze v realitnom sektore, rastúcemu dlhu, nízkej spotrebiteľskej a podnikateľskej dôvere a napätiu v obchode, keďže svetových lídrov čoraz viac znepokojuje exportná dominancia Číny.
        V dokumente sa uvádza, že trhy budú zohrávať rozhodujúcu úlohu pri rozdeľovaní zdrojov. Vláda bude preto pracovať na zlepšení podmienok pre súkromný sektor a zavedie fiškálne, pozemkové a finančné reformy.
        Ďalšie politické ciele zahŕňajú podporu dostupného bývania, zlepšenie pracovných príležitostí pre mladých ľudí a životnej úrovne starších ľudí.
        Ako väčšina dokumentov tohto druhu, ani tento nespresňuje, ako chcú čínski lídri dosiahnuť svoje ciele. Mnohé z nich si totiž vyžadujú politiku, ktorá je svojou povahou protichodná, ako priznali predstavitelia strany. Peking napríklad nikdy nevysvetlil, ako chce prinútiť spotrebiteľov míňať viac, keď zdroje prúdia primárne k výrobcom a do infraštruktúry, alebo ako plánuje stimulovať rast a zároveň obmedziť dlh.
        V roku 2013 Peking na plenárnom zasadnutí odštartoval politickú agendu, ktorá zahŕňala väčšinu cieľov uvedených aj v tohoročnom dokumente, ako aj ambície liberalizovať finančné trhy a urobiť z domácej spotreby výraznejšiu hybnú silu hospodárskeho rastu. Strach z odlivu kapitálu však v roku 2015 mnohé z týchto plánov zastavil.
        Viacerí analytici tvrdia, že úvahy o národnej bezpečnosti posunuli Čínu v predchádzajúcich rokoch opačným smerom, viedli k sprísneniu kontroly nad veľkými časťami ekonomiky a zásahom regulačných úradov proti niektorým odvetviam vrátane technológií a financií.

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber