13.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyVtáci verzus lietadlá: Boj o bratislavské nebe

Vtáci verzus lietadlá: Boj o bratislavské nebe

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Bratislava 27. júla (TASR) – Od januára do júna tohto roka zaznamenalo bratislavské letisko šesť nepríjemných stretnutí lietadiel s vtáctvom. Napriek vysokému počtu 12 519 odletov, tento fakt podčiarkuje potrebu neustálej ostražitosti. Hovorkyňa letiska Veronika Demovičová pre TASR priblížila, akým spôsobom sa snažia minimalizovať tieto rizikové situácie.

Kľúčovú úlohu pri ochrane leteckej prevádzky hrajú zamestnanci biologickej ochrany. Ich arzenál proti opereným narušiteľom je pestrý: od sokoliarskych dravcov a poľovných psov až po šrapnelovú pištoľ a zvukové odpudzovače. Cieľom je odplašiť nielen vtáky, ale aj iné zvieratá, ako sú zajace, mačky či líšky, ktoré môžu dravce prilákať.

Okrem aktívnych opatrení venujeme veľkú pozornosť prevencii,“ hovorí Demovičová. Letisko pravidelne monitoruje hniezdenie vtákov v okolí a snaží sa minimalizovať faktory, ktoré by mohli vtáky prilákať. Napríklad, Bratislavské regionálne ochranárske združenie sa pravidelne venuje odchytu sysľov, obľúbenej pochúťky dravcov.

Zrážka s vtákom môže mať vážne následky. Okrem finančných škôd spôsobených poškodeným lietadlom a meškaním letov ide predovšetkým o ohrozenie bezpečnosti cestujúcich a posádky. Preto letisko neustále hľadá nové spôsoby, ako zvýšiť efektivitu ochranných opatrení.

Problém stretu lietadiel s vtáctvom je celosvetový. Bratislavské letisko sa snaží držať krok s najnovšími trendmi a využívať moderné technológie. Avšak, úplne vylúčiť riziko sa nedá. Ochrana prírody a bezpečnosť leteckej prevádzky sú často protichodné záujmy, ktoré si vyžadujú nájsť udržateľné riešenie.

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber