12.3 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyBMW v kríze? Luxusná značka brzdí!

BMW v kríze? Luxusná značka brzdí!

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Mníchov, 1. augustaNemecký výrobca prémiových automobilov BMW zaznamenal v uplynulom štvrťroku nečakaný pokles zisku. Zatiaľ čo spoločnosť v minulosti patrila medzi priemyselných lídrov, aktuálne výsledky naznačujú, že aj luxusné značky nie sú imúnne voči globálnym ekonomickým výkyvom.

Čistý zisk BMW sa znížil o 8,6 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, dosahujúc hodnotu 2,7 miliardy eur. Toto zhoršenie finančných výsledkov je priamym dôsledkom poklesu tržieb, ktoré sa znížili o 0,7 %. Najvýraznejší pokles predaja zaznamenala spoločnosť na čínskom trhu, ktorý tradične predstavuje významný podiel jej celkových tržieb.

Čo stojí za poklesom zisku BMW?

  • Slabnúci dopyt v Číne: Zvýšená konkurencia, ekonomické spomalenie a zmeny v preferenciách čínskych zákazníkov negatívne ovplyvnili predaj BMW v tejto kľúčovej oblasti.
  • Rastúce náklady: Výrazný nárast výrobných nákladov, spôsobený najmä zdražovaním surovín a energie, tlačil na ziskovosť spoločnosti.
  • Zmeny na trhu: Zmena preferencií zákazníkov smerom k elektromobilite a iným alternatívnym pohonom predstavuje pre BMW ďalšiu výzvu.

Elektromobilita ako svetlá výnimka

Napriek celkovo negatívnym výsledkom sa spoločnosti darí v segmente elektromobilov. Predaj elektrických vozidiel BMW zaznamenal výrazný nárast, čo svedčí o úspešnej adaptácii na meniace sa požiadavky trhu.

Budúcnosť BMW

BMW očakáva, že situácia na čínskom trhu sa postupne zlepší a že celkový predaj áut mierne porastie. Spoločnosť zároveň plánuje naďalej investovať do vývoja nových modelov, najmä elektrických, a posilňovať svoju pozíciu na trhu s prémiovými vozidlami.

Zhrnutie

Aktuálne výsledky BMW naznačujú, že ani luxusné značky nie sú imúnne voči globálnym ekonomickým výkyvom. Zatiaľ čo spoločnosť čelí výzvam v podobe slabnúceho dopytu a rastúcich nákladov, investície do elektromobility predstavujú sľubnú cestu do budúcnosti.


Tabuľka: Vývoj čistého zisku BMW

RokČistý zisk (v miliardách eur)Zmena oproti predchádzajúcemu roku (%)
2023 (Q2)2,7-8,6
2022 (Q2)2,95

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber