13.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravySlovenská ekonomika rástla, no hrozí recesia

Slovenská ekonomika rástla, no hrozí recesia

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Bratislava, 5. augusta (Peniaze24.sk) – Slovensko zaznamenalo v prvom štvrťroku tohto roka solídny rast HDP, ktorý dosiahol 2,7 %. To je jedna z najvyšších hodnôt v eurozóne. Napriek tomu sa na globálnych trhoch objavujú signály možnej recesie, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť aj našu ekonomiku.

Svetové trhy v pohybe

V posledných dňoch sme svedkami výrazných výkyvov na finančných trhoch. Zverejnenie slabších údajov z amerického trhu práce vyvolalo obavy z blížiacej sa recesie a viedlo k masívnemu predaju akcií. Najvýraznejšie poklesy zaznamenali technologické spoločnosti, vrátane lídra v oblasti umelej inteligencie, spoločnosti Intel. Tieto negatívne nálady sa preniesli aj na ďalšie trhy, pričom japonský index Nikkei zaznamenal najväčší prepad od roku 1987.

Okrem akcií zaznamenali výrazný pokles aj kryptomeny. Mnohé veľké spoločnosti začali znižovať svoje investície do technológií a hromadia hotovosť. Tieto udalosti by mohli prinútiť centrálne banky, vrátane Európskej centrálnej banky, k uvoľňovaniu menovej politiky a zníženiu úrokových sadzieb. Paradoxne, takéto opatrenie by mohlo podporiť rast slovenského priemyslu a nehnuteľností.

Slovenská ekonomika na rozhraní

Napriek globálnym výkyvom zaznamenáva slovenská ekonomika zmiešané výsledky. Zatiaľ čo rast HDP je pozitívny, niektoré sektory, ako je priemysel a stavebníctvo, čelí výzvam. Slabší dopyt z Nemecka negatívne ovplyvňuje výrobný sektor, zatiaľ čo vysoké úrokové sadzby brzdia stavebníctvo a iné kapitálovo náročné odvetvia.

Čo nás čaká v budúcnosti?

Analytik Tomáš Boháček odhaduje, že negatívne dôsledky globálnych ekonomických problémov sa na Slovensku prejavia najskôr koncom roka. Verí, že súčasná situácia by mohla pomôcť zmierniť dopady vysokých úrokov, ktoré v posledných rokoch zaťažovali slovenskú ekonomiku. Zároveň však upozorňuje, že trvanie a hĺbka súčasných výpredajov bude mať zásadný vplyv na ďalší vývoj slovenskej ekonomiky.

Záver

Slovenská ekonomika sa v súčasnosti nachádza na rozhraní. Zatiaľ čo domáci rast je pozitívny, hrozba globálnej recesie a negatívne výkyvy na finančných trhoch predstavujú významné riziko. Budúci vývoj slovenskej ekonomiky bude závisieť od toho, ako sa vyvinie situácia na svetových trhoch a aké opatrenia prijmú centrálne banky.

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber