12.3 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyZisk Saudi Aramco mierne klesol, dividendy však zostávajú vysoké

Zisk Saudi Aramco mierne klesol, dividendy však zostávajú vysoké

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Rijád, 6. augusta (TASR) – Saudskoarabský ropný gigant Saudi Aramco zaznamenal v druhom štvrťroku 2024 mierny pokles zisku o 3,4 %. Hlavnými dôvodmi tohto poklesu boli nižšia produkcia ropy a znížené marže v rafinériách. Napriek tomu spoločnosť prekonala očakávania analytikov a oznámila dividendy vo výške 31,1 miliardy dolárov.

Čistý zisk spoločnosti za obdobie od apríla do júna dosiahol 29,03 miliardy dolárov. Aj keď je to o niečo menej ako v rovnakom období minulého roka, stále prekonal odhady analytikov. Spoločnosť vo svojom vyhlásení uviedla, že pokles zisku je spôsobený najmä nižšími predajmi ropy a zníženými maržami v rafinériách.

Napriek miernemu poklesu zisku, Saudi Aramco potvrdzuje svoju pozíciu jedného z najziskovejších podnikov na svete. Spoločnosť oznámila, že za celý rok 2024 očakáva celkové dividendy vo výške 124,2 miliardy dolárov, čo je v súlade s predchádzajúcimi odhadmi.

Vplyv na Saudskú Arábiu

Saudská Arábia, ako najväčší svetový vývozca ropy, je výrazne závislá na príjmoch zo spoločnosti Saudi Aramco. Príjmy z ropy tvoria významnú časť štátneho rozpočtu a sú využívané na financovanie rôznych projektov a sociálnych programov.

Globálne dôsledky

Rozhodnutia Saudi Aramco majú významný vplyv na globálne trhy s ropou. Znížená produkcia a škrty v rámci dohody OPEC+ prispievajú k stabilite cien ropy, čo má dopad na infláciu a ekonomický rast v mnohých krajinách.

Čo to znamená pre investorov?

Pre investorov predstavuje Saudi Aramco atraktívnu investíciu vďaka stabilným príjmom a vysokým dividendam. Mierny pokles zisku v druhom štvrťroku by nemal výraznejšie ovplyvniť dlhodobú perspektívu spoločnosti.

Záver

Saudi Aramco aj naďalej zostáva kľúčovým hráčom na globálnom trhu s ropou. Aj keď zaznamenalo mierny pokles zisku, jeho finančná stabilita a vysoké dividendy z neho robia atraktívnu investíciu. Budúcnosť spoločnosti bude závisieť od vývoja cien ropy, geopolitických faktorov a investícií do nových technológií.

Kľúčové body:

  • Zisk Saudi Aramco klesol o 3,4 % v dôsledku nižšej produkcie a znížených marží.
  • Spoločnosť oznámila dividendy vo výške 31,1 miliardy dolárov.
  • Saudská Arábia je výrazne závislá na príjmoch zo Saudi Aramco.
  • Rozhodnutia Saudi Aramco majú vplyv na globálne trhy s ropou.
Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber