15.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyReálna mzda v júni rástla, okrem stavebníctva a trhových služieb

Reálna mzda v júni rástla, okrem stavebníctva a trhových služieb

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Bratislava 12. augusta (TASR) – Priemerná nominálna mesačná mzda v júni medziročne vzrástla vo všetkých desiatich mesačne sledovaných odvetviach. Dvojciferným tempom rástla len v maloobchode, a to o 11,2 %. Reálne mzdy vzrástli oproti vlaňajšku v ôsmich odvetviach, najviac v maloobchode o 8,9 %. Pokles reálnych miezd pocítili zamestnanci v trhových službách a stavebníctve. V pondelok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.        

Tempo reálneho rastu vyššie ako 5 % dosiahli aj mzdy v predaji a oprave motorových vozidiel, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, ale aj v doprave so skladovaním. Súčasne v dvoch mesačne sledovaných odvetviach nominálny rast už nestačil inflácii a reálna hodnota miezd sa medziročne znížila, a to vo vybraných trhových službách o 1,3 % a v stavebníctve o 0,7 %.        

V súhrne za prvý polrok 2024 rástli nominálne aj reálne mzdy vo všetkých sledovaných odvetviach. Rast nominálnych miezd nad 10 % evidovali doprava so skladovaním, maloobchod a takisto priemysel. Reálne mzdy rástli v rozpätí od 1,8 % v informáciách a komunikácii do 7,7 % v maloobchode a rovnako aj v doprave vrátane skladovania. Ich rast nad 5 % vykázali činnosti reštaurácií a pohostinstiev a aj predaj a oprava motorových vozidiel.        

Nominálne mzdy sa v júni pohybovali od 759 eur v činnosti reštaurácií a pohostinstiev až po 2419 eur v informáciách a komunikáciách. Pod úrovňou priemernej mzdy za prvý štvrťrok (1447 eur) zostali aj mzdy v stavebníctve, maloobchode a ubytovaní a takisto v doprave a skladovaní. Nad touto hranicou zarábali zamestnanci v priemysle (1613 eur), predaji a oprave motorových vozidiel (1534 eur), vo veľkoobchode (1656 eur) a vo vybraných trhových službách (1467 eur).

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber