Úvod Spravy Odbory v Deutsche Bahn kritizujú vedenie za komunikáciu v otázke prepúšťania

Odbory v Deutsche Bahn kritizujú vedenie za komunikáciu v otázke prepúšťania

0
39

Berlín 19. augusta (TASR) – Odborový zväz nemeckých železničiarov a dopravcov EVG kritizuje národného železničného prepravcu Deutsche Bahn (DB) za spôsob komunikácie, aký zvolil v otázke plánovaného znižovania počtu pracovných miest. Komunikácia zo strany predstavenstva nie je správna, vyhlásil v pondelok predseda odborov Martin Burkert. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.        

„V prevádzkovej oblasti nesmie dôjsť k žiadnemu znižovaniu počtu pracovných miest, musí dôjsť k ich rozšíreniu,“ zdôraznil Burkert. Deutsche Bahn, ktorá v Nemecku zamestnáva približne 236.000 ľudí, sa nachádza vo finančných ťažkostiach. Koncom júla preto finančný riaditeľ skupiny Levin Holle oznámil, že v nasledujúcich rokoch zaniknú tisíce pracovných miest, najmä v administratíve. Počas nasledujúcich piatich rokov chcú železnice podľa jeho slov znížiť stavy zamestnancov o približne 30.000 pracovných miest na plný úväzok.        

Hovorca skupiny v nedeľu (18. 8.) uviedol, že železnice pokračujú v aktívnom nábore zamestnancov v prevádzkovej oblasti v záujme udržania kvality služieb. Týka sa to podľa neho napríklad údržby, rušňovodičov, servisného personálu a dispečerov. Železnice v tomto roku prijímajú približne 25.000 nových zamestnancov a počet stážistov zvýšili na rekordných 6000, dodal hovorca. Na druhej strane, v administratíve by sa mohli počty potrebných zamestnancov znížiť prostredníctvom cielených opatrení, ako sú „štandardizácia, automatizácia a digitalizácia“.        

V rámci odborov stále existujú pochybnosti o prístupe vedenia. „Ak chcete viac dopravy na koľajniciach, potrebujete najprv viac zamestnancov,“ povedal Karsten Ulrichs, vedúci sekcie rušňovodičov v EVG. „Môžeme prevádzkovať len toľko vlakov, koľko je zamestnancov, a nie naopak,“ zdôraznil.