13.5 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyBritský rozpočtový deficit v júli prekonal očakávania, dosiahol najvyššiu hodnotu za tri...

Britský rozpočtový deficit v júli prekonal očakávania, dosiahol najvyššiu hodnotu za tri roky

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...
  • Rozpočtový deficit Spojeného kráľovstva v júli dosiahol 3,1 miliardy GBP (3,64 miliardy EUR), čo je najvyšší deficit za mesiac júl od roku 2021. Tento výsledok je výrazne horší, než predpokladali ekonómovia, ktorí očakávali deficit vo výške 1,5 miliardy GBP.
  • Pandémia a záchranné programy v roku 2021 spôsobili podobne vysoký deficit, avšak aktuálny schodok odráža zvýšené výdavky na verejné služby a sociálne príspevky, ktoré vzrástli o 3,8 miliardy GBP na 102,5 miliardy GBP.
  • Napriek miernemu zvýšeniu príjmov do štátneho rozpočtu, ktoré dosiahli 99,4 miliardy GBP (o 2 miliardy viac oproti minulému roku), rast výdavkov spôsobil výrazný nárast schodku.
  • Od začiatku fiškálneho roka, ktorý sa začal v apríli, kumulatívny rozpočtový schodok dosiahol 51,4 miliardy GBP, čo je štvrtý najvyšší deficit za toto obdobie od začiatku sledovania údajov v januári 1993.

Londýn, 21. augusta (TASR) – Britský rozpočtový deficit za júl dosiahol hodnotu viac ako 3 miliardy libier, čo predstavuje najvyšší júlový deficit za posledné tri roky, uviedol britský štatistický úrad ONS. Tento vývoj prekvapil analytikov, ktorí očakávali deficit na úrovni 1,5 miliardy libier, čo je podstatne menej ako skutočná hodnota 3,1 miliardy libier (3,64 miliardy eur). Tento rozdiel je najväčší od júla 2021, keď bol britský rozpočet výrazne ovplyvnený pandémiou COVID-19 a s ňou spojenými záchrannými opatreniami.

Nárast výdavkov na verejné služby a sociálne príspevky bol hlavným dôvodom zvýšenia deficitu. Tieto výdavky vzrástli medziročne o 3,8 miliardy libier na 102,5 miliardy libier. Napriek tomu, že príjmy do štátneho rozpočtu sa mierne zvýšili o 2 miliardy libier na 99,4 miliardy libier, tento nárast nedokázal vykompenzovať rastúce výdavky.

Od začiatku aktuálneho fiškálneho roka, ktorý začal v apríli, dosiahol kumulatívny rozpočtový schodok Británie 51,4 miliardy libier, čo je o 0,5 miliardy libier menej než v rovnakom období predchádzajúceho fiškálneho roka. Napriek tomu je to štvrtý najvyšší deficit za dané obdobie od januára 1993, odkedy sa tieto údaje sledujú.

(1 EUR = 0,85194 GBP)


Kľúčové údaje o britskom rozpočte (júl 2024)

UkazovateľJúl 2024Júl 2023Očakávania
Rozpočtový deficit3,1 miliardy GBP1,3 miliardy GBP1,5 miliardy GBP
Výdavky na verejné služby102,5 miliardy GBP98,7 miliardy GBPN/A
Príjmy do štátneho rozpočtu99,4 miliardy GBP97,4 miliardy GBPN/A
Kumulatívny schodok (apríl – júl)51,4 miliardy GBP51,9 miliardy GBPN/A
Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber