13.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyČína znižuje závislosť na uhlí: Počet povolení pre nové uhoľné elektrárne klesol...

Čína znižuje závislosť na uhlí: Počet povolení pre nové uhoľné elektrárne klesol o 80 %

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...
  • Čína v prvej polovici roka 2024 znížila počet povolení na výstavbu nových uhoľných elektrární takmer o 80 %.
  • Kombinovaná kapacita veterných a solárnych elektrární v Číne prvýkrát prekročila kapacitu uhlia, pričom dosiahla 11,8 TW, zatiaľ čo kapacita uhlia bola 11,7 TW.
  • Výstavba uhoľných elektrární sa spomalila, pričom bolo uvedených do prevádzky 14 nových elektrární s celkovou kapacitou 10,3 GW, čo predstavuje pokles o 79,3 % v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2023.
  • Odborníci z Greenpeace upozorňujú, že zatiaľ nie je jasné, či ide o trvalý posun smerom k obnoviteľným zdrojom alebo o dočasné spomalenie.

Peking, 21. augusta (Peniaze24) – Čína, najväčší staviteľ uhoľných elektrární na svete, výrazne znížila počet povolení na výstavbu nových uhoľných elektrární, a to takmer o 80 % v prvej polovici roka 2024. Uviedla to environmentálna organizácia Greenpeace, ktorá upozornila, že čas ukáže, či ide o skutočný obrat v energetickej politike Číny.

Podľa správy Greenpeace pre východnú Áziu, ktorá vychádza z oficiálnych údajov o schvaľovaní projektov, dosiahla kombinovaná kapacita veterných a solárnych elektrární v Číne 11,8 terawattov (TW), čo po prvýkrát presiahlo kapacitu uhlia, ktorá predstavovala 11,7 TW. Obnoviteľné zdroje tvorili 84,2 % všetkých nových kapacít pripojených do siete.

Napriek tomu, že sa obnoviteľné zdroje energie rozvíjajú, Čína stále uviedla do prevádzky 14 nových uhoľných elektrární s celkovou kapacitou 10,3 gigawattov (GW). To však predstavuje výrazný pokles o 79,3 % v porovnaní s prvým polrokom 2023.

Vedúci projektov Greenpeace pre región východnej Ázie zdôraznil, že aj keď sa výstavba uhoľných elektrární spomalila, zatiaľ nie je jasné, či ide o začiatok ústupu od uhlia alebo len o dočasné spomalenie. Otázka zostáva, či čínske provincie spomaľujú schvaľovanie uhoľných projektov preto, že už schválili veľké množstvo počas aktuálneho päťročného plánu, alebo či ide o posledné záchvevy uhoľnej energie v rámci transformácie na udržateľnejšiu energetickú budúcnosť.

Čína argumentuje výstavbou nových uhoľných elektrární ako nevyhnutnosťou pre udržanie stability siete a zabezpečenie dodávok energie počas špičkových období dopytu, napríklad počas rekordných horúčav, ktoré v júli zasiahli veľkú časť krajiny.


Kľúčové údaje o čínskej energetickej politike (1. polrok 2024)

Ukazovateľ1. polrok 20241. polrok 2023Zmena (%)
Nové povolenia pre uhoľné elektrárnePokles o 80 %N/A-80 %
Kapacita veterných a solárnych elektrární11,8 TWN/AViac ako uhlie
Kapacita nových uhoľných elektrární10,3 GW49,7 GW-79,3 %
TASR
Tento článok sme prevzali z TASR. Snažíme sa prinášať vám presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na prava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber