12.3 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyPaks ohrozená! Horúca voda z Dunaja donútila elektráreň znížiť výkon, hrozilo nebezpečenstvo?

Paks ohrozená! Horúca voda z Dunaja donútila elektráreň znížiť výkon, hrozilo nebezpečenstvo?

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...
  • Atómová elektráreň Paks čelila v stredu krízovej situácii, keď teplota Dunaja stúpla takmer na 30 stupňov Celzia, čím ohrozila chladenie reaktorov.
  • Elektráreň musela okamžite znížiť výkon prvého, druhého a štvrtého bloku, čo spôsobilo pokles produkcie o 240 megawattov (MW).
  • Druhýkrát za týždeň sa opakovalo zníženie výkonu kvôli kritickej teplote vody, čo vyvolalo obavy z možného ohrozenia elektrárne a širšieho okolia.
  • Teplota vody vracajúcej sa do Dunaja dosiahla 29,79 stupňa Celzia, čo len potvrdilo vážnosť situácie.

Budapešť, 21. augusta (Peniaze24)Atómová elektráreň Paks sa v stredu ocitla v nebezpečnej situácii, keď teplota vody Dunaja v jej okolí dosiahla takmer kritickú hodnotu 30 stupňov Celzia. Táto horúca voda ohrozila efektívne chladenie reaktorov, čo donútilo elektráreň okamžite znížiť výkon troch zo štyroch blokov. Celková produkcia elektrárne klesla o 240 megawattov (MW), čo spôsobilo výpadky, ktoré mohli ovplyvniť dodávky elektriny v širšom regióne.

Rovnaká situácia nastala aj 16. augusta, keď vysoká teplota vody v Dunaji nútila vedenie elektrárne zaviesť podobné opatrenia. Elektráreň Paks, ktorá využíva vodu z Dunaja na chladenie, uviedla, že teplota vody, ktorá sa vracala späť do rieky, dosiahla v stredu 29,79 stupňa Celzia. Tieto teploty sú kritické pre bezpečnú prevádzku elektrárne a jej schopnosť udržať stabilné dodávky energie.

Čo hrozí pri prehriatí Dunaja?

Ak teplota Dunaja prekročí kritickú hranicu, ako sa to stalo v blízkosti atómovej elektrárne Paks, môže to ohroziť chladenie reaktorov, čo vedie k zníženiu výkonu elektrárne a potenciálne aj k vypnutiu reaktorov. Takéto situácie môžu spôsobiť nedostatok elektriny v širšom regióne, čo by mohlo ovplyvniť priemysel, domácnosti a zdravotnícke zariadenia. Navyše, vysoké teploty vody môžu mať negatívny dopad na životné prostredie, vrátane ohrozenia vodného ekosystému v rieke. Ak sa voda nemôže efektívne ochladiť, môže dôjsť k zvyšovaniu teploty reaktora, čo môže viesť k bezpečnostným rizikám a núdzovým situáciám.

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber