13.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyEK Odmietla Žiadosť Slovenska a Maďarska o Konzultácie s Ukrajinou ohľadom Sankcií...

EK Odmietla Žiadosť Slovenska a Maďarska o Konzultácie s Ukrajinou ohľadom Sankcií na Lukoil

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...
  1. Európska komisia (EK) odmietla žiadosť Slovenska a Maďarska o sprostredkovanie konzultácií s Ukrajinou ohľadom sankcií na ruského producenta ropy Lukoil.
  2. Ukrajina zakázala tranzit ropy od spoločnosti Lukoil cez svoje potrubia, čo spôsobilo problémy pre dodávky ropy do strednej Európy.
  3. Maďarská ropná spoločnosť MOL vyjednáva riešenia na zabezpečenie budúcich dodávok napriek zvýšeným nákladom a rizikám na rusko-ukrajinskej hranici.

Európska komisia (EK) odmietla žiadosť Slovenska a Maďarska o sprostredkovanie konzultácií s Ukrajinou v súvislosti so sankciami, ktoré Kyjev uvalil na ruského producenta ropy Lukoil. Táto žiadosť prišla po tom, ako Ukrajina rozhodla o zákaze tranzitu ropy od spoločnosti Lukoil cez svoje územie, čo priamo ovplyvňuje dodávky ropy do strednej Európy, vrátane Slovenska a Maďarska.

Hovorca Európskej komisie uviedol, že podľa predbežného posúdenia útvarov Komisie sa naliehavé konzultácie nezdajú byť opodstatnené. Toto rozhodnutie vyvolalo obavy najmä v Maďarsku, kde je štátna ropná spoločnosť MOL významne závislá na dovoze ropy prostredníctvom ropovodu Družba, ktorý spája Rusko s východnou Európou a zostal funkčný aj počas viac ako dvoch rokov trvajúcej vojny medzi Ruskom a Ukrajinou.

Maďarská spoločnosť MOL sa preto snaží nájsť riešenia na zabezpečenie pokračovania tranzitu ropy. Gergely Gulyás, šéf kancelárie maďarského predsedu vlády, uviedol, že MOL bude pravdepodobne schopná podpísať potrebné dohody, ktoré zabezpečia budúci tranzit ropy, aj keď to znamená vyššie náklady a zvýšené riziká na rusko-ukrajinskej hranici. Toto vyjadrenie nadväzuje na slová maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa, ktorý oznámil, že rokovania Maďarska o zabezpečení dlhodobých dodávok ropy sa blížia k záverečnej fáze.

Slovensko a Maďarsko sa teraz zameriavajú na hľadanie alternatívnych riešení, keďže prerušenie dodávok ropy cez Ukrajinu by mohlo spôsobiť vážne energetické problémy v regióne. Ropovod Družba, ktorý historicky zabezpečoval plynulé dodávky ropy z Ruska do strednej a východnej Európy, zostáva kľúčovým prvkom energetickej bezpečnosti pre tieto krajiny.

Podľa analytikov môže mať tento vývoj dlhodobé dôsledky na energetickú politiku Európskej únie, ktorá sa snaží diverzifikovať svoje energetické zdroje a znížiť závislosť na ruských dodávkach. Naliehavé otázky, ako je energetická bezpečnosť a vzťahy medzi EÚ, Ukrajinou a Ruskom, budú naďalej dominovať v diskusiách na úrovni EÚ, najmä v kontexte prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine a sankcií voči Rusku.


KrajinaSpoločnosťSankcie na LukoilAlternatívne riešeniaTranzit ropy
SlovenskoÁnoHľadáOhrozený
MaďarskoMOLÁnoVyjednávaZabezpečený

Kľúčové slová: Európska komisia, Lukoil, sankcie, tranzit ropy, alternatívne riešenia

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber