16 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyRiziko obchodnej vojny s Čínou rastie, krajina plánuje odvetné opatrenia

Riziko obchodnej vojny s Čínou rastie, krajina plánuje odvetné opatrenia

Date:

Najnovšie články

Francúzske vinice zasiahli mrazy, hrozí nedostatok vína

Paríž, 8. októbra (TASR) – Nečakané mrazy, ktoré postihli...

Čína zavádza odvetné clá na európsku brandy

Peking, 8. október (TASR) – V eskalujúcom obchodnom spore...

Čína neoznámila nové stimuly a sklamala trhy

        Peking 8. októbra (TASR) - Čína v utorok uviedla,...

Ceny ropy klesli po náraste: Obchodníci zbierajú zisky

Singapur, 8. október (TASR) - Po výraznom náraste cien...

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

        Bratislava 26. augusta (TASR) – Čína v piatok (23. 8.) oznámila zámer zvýšiť dovozné clá na vozidlá so spaľovacími motormi s veľkým objemom. Plán zvýšenia dovozných ciel by mal priamo súvisieť s pripravovaným hlasovaním Európskej únie (EÚ) o zavedení ciel na čínske elektromobily. Toto možno vnímať ako stupňovanie hrozieb ďalších odvetných opatrení zo strany Číny, čo zvyšuje riziko vypuknutia obchodnej vojny. Informovala o tom v pondelok Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA).
        „Čína otvorene varuje, že zvažuje zavedenie ciel až do výšky 25 % na európske vozidlá s veľkými spaľovacími motormi nad 2,5 litra, čo by najviac zasiahlo nemecké automobilky, ktoré v minulom roku v tomto segmente realizovali export v objeme 1,2 miliardy eur. Pre Slovensko by to znamenalo ohrozenie pracovných miest a negatívne dosahy na ekonomiku, keďže sme v minulom roku do Číny vyviezli automobily spolu v hodnote vyše 2,3 miliardy eur,“ priblížila asociácia.
        Zavedenie týchto ciel Čína podľa odborníkov zvažuje, aby vytvorila nátlak na Nemecko ako najväčšiu ekonomiku v rámci EÚ. Tým chce krajinu prinútiť k výraznejšej lobistickej aktivite v Európskej komisii proti novým clám na čínske elektromobily.
        SEVA zdôraznila, že diskusia o zavedení ciel na čínske elektromobily na pôde EÚ by sa nemala obmedzovať len na krátkodobé konkurenčné výhody. Je podľa nej potrebné zvážiť aj dlhodobé dôsledky, ako je strata prístupu na najväčší automobilový trh na svete a ohrozenie lokálnych dodávateľov, ktorí sú kľúčoví pre slovenský automobilový priemysel.

TASR
Tento článok sme prevzali z TASR. Snažíme sa prinášať vám presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na prava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber