17.5 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyRRZ navýšila odhad deficitu na tento rok na 5,6 % HDP

RRZ navýšila odhad deficitu na tento rok na 5,6 % HDP

Date:

Najnovšie články

Francúzske vinice zasiahli mrazy, hrozí nedostatok vína

Paríž, 8. októbra (TASR) – Nečakané mrazy, ktoré postihli...

Čína zavádza odvetné clá na európsku brandy

Peking, 8. október (TASR) – V eskalujúcom obchodnom spore...

Čína neoznámila nové stimuly a sklamala trhy

        Peking 8. októbra (TASR) - Čína v utorok uviedla,...

Ceny ropy klesli po náraste: Obchodníci zbierajú zisky

Singapur, 8. október (TASR) - Po výraznom náraste cien...

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

        Bratislava 28. augusta (TASR) – Deficit verejných financií SR môže v tomto roku dosiahnuť 7,373 miliardy eur alebo 5,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Predpokladá to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v aktuálnom augustovom rozpočtovom semafore, ktorý aktualizuje každý mesiac. Ide o jej odhad na základe aktuálnych informácií a za predpokladu, že vláda neprijme dodatočné opatrenia.
        V júli rada očakávala deficit na úrovni 5,5 % HDP. „Oproti júlovej prognóze došlo k navýšeniu schodku o 199 miliónov eur. K medzimesačnému zhoršeniu hospodárenia prispel najmä rýchly rast výdavkov obcí v druhom štvrťroku 2024,“ priblížila RRZ.
        Na druhej strane, pozitívna odchýlka od schváleného rozpočtu na tento rok predstavuje 0,4 % HDP. Riziko nedosiahnutia tohto cieľa je tak nízke. V porovnaní s aktuálnym odhadom vlády zverejneným 15. augusta v Správe o očakávanej skutočnosti je úroveň deficitu prognózovaná RRZ nižšia o 0,3 % HDP.
        Najvýraznejší pozitívny vplyv na predpokladané saldo verejnej správy tvorí odhadované nižšie čerpanie bežných výdavkov štátneho rozpočtu. Rada na základe aktuálneho vývoja neočakáva nárast jeho výdavkov na úrovne predpokladané v rozpočte.
        „Negatívne riziko voči aktuálnemu odhadu predstavuje príjem zo solidárneho príspevku. Ak sa potvrdí, že spoločnosť Slovnaft nesplnila kritériá na uplatnenie solidárneho príspevku za rok 2023, existuje riziko aj pre výnos v roku 2024. Výpadok príjmov rozpočtu by tak predstavoval sumu 168 miliónov eur (0,1 % HDP),“ dodala RRZ.

TASR
Tento článok sme prevzali z TASR. Snažíme sa prinášať vám presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na prava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber