12.3 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyKatar údajne rokuje s Nemeckom o kúpe podielu Rosnefti v rafinérii PCK...

Katar údajne rokuje s Nemeckom o kúpe podielu Rosnefti v rafinérii PCK Schwedt

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

        Berlín 28. augusta (TASR) – Katar v súčasnosti rokuje s nemeckou vládou o prípadnom prevzatí podielu ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť v nemeckej rafinérii PCK Schwedt. Tú Berlín po útoku Ruska na Ukrajinu prevzal do správy. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na informácie portálu Business Insider. Katarský investičný fond sa k informáciám nevyjadril a vyjadrenie neposkytla ani firma Rosnefť.
        Berlín prevzal nemecké aktíva Rosnefti do správy v roku 2022, stále však ponechal určitú kontrolu aj ruskej firme, a to v súvislosti s predajom aktív. Správu nad spoločnosťou vláda už niekoľkokrát predĺžila, pričom súčasné obdobie správcovstva uplynie 10. septembra. Na otázku Reuters, čo bude nasledovať po tomto dátume, ministerstvo hospodárstva uviedlo, že „o ďalších krokoch včas rozhodne“.
        Vzťahy medzi Ruskom a západnými štátmi sa prerušili po invázii Ruska na Ukrajinu vo februári 2022 a európske krajiny začali robiť kroky na čo najrýchlejšie zníženie závislosti od dovozu ruských energií. Ku krajinám vysoko závislým od dovozu energií z Ruskej federácie patrilo aj Nemecko.
        Energetický koncern Rosnefť drží v rafinérii PCK Schwedt 54,17-percentný podiel. V marci nemecká vláda oznámila, že Rosnefť začal s predajom nemeckých aktív, pričom celý proces by chcel dokončiť v septembri. Ruské médiá ohodnotili aktíva Rosnefti v Nemecku na približne sedem miliárd USD (6,30 miliardy eur).
        Okrem Rosnefti majú podiel v rafinérii Schwedt aj ropné firmy Shell a Eni. Shell však v decembri minulého roka oznámila, že sa dohodla na predaji svojho 37,5-percentného podielu britskej spoločnosti Prax Group.

TASR
Tento článok sme prevzali z TASR. Snažíme sa prinášať vám presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na prava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber