13.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyCena elektriny stagnuje, plyn výrazne zdražuje: Analýza 35. týždňa

Cena elektriny stagnuje, plyn výrazne zdražuje: Analýza 35. týždňa

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Bratislava 3. septembra (peniaze24.sk) – Cena elektrickej energie s dodaním v roku 2025 pre Slovensko sa v 35. týždni udržala na stabilnej úrovni. Na pražskej burze PXE sa pohybovala okolo 104 eur za megawatthodinu (MWh). Konkrétne v piatok (30. 8.) dosiahla hodnotu 104,11 eura/MWh, čo predstavuje iba minimálny nárast o 0,1 % oproti predchádzajúcemu týždňu. Táto stagnácia v cenách elektriny signalizuje relatívnu stabilitu na trhu s elektrickou energiou, avšak situácia na trhu so zemným plynom bola tento týždeň podstatne dynamickejšia.

Nárast ceny plynu na TTF uzle

Zemný plyn, obchodovaný na holandskom virtuálnom uzle TTF, zaznamenal v 35. týždni výrazný nárast cien. V piatok minulý týždeň (30. 8.) sa predával za 39,823 eura/MWh, čo predstavuje týždenný nárast až o 6,4 %. Tento nárast ceny plynu je značný, najmä v kontexte jeho predchádzajúceho vývoja počas augusta, keď sa ceny pohybovali v rozmedzí od 36,3 eura/MWh do 41,2 eura/MWh. V porovnaní s júlom ide o približne 10 % zvýšenie, čo naznačuje rastúce tlaky na náklady spojené s plynom.

Stabilita cien elektriny v auguste

Elektrická energia sa v auguste držala stabilne nad úrovňou 100 eur/MWh, čo potvrdzuje dlhodobejšie trendy stability na tomto trhu. Aj keď trhové ceny pre elektrickú energiu vykazujú určitú stabilitu, je dôležité poznamenať, že aktuálne platná zmluva medzi štátom a Slovenskými elektrárňami určuje cenu silovej energie pre domácnosti na úrovni 61,2 eura/MWh. Táto zmluva zabezpečuje stabilné ceny pre domácnosti, avšak priemyselné podniky musia nakupovať elektrinu za trhové ceny, čo pre ne predstavuje vyššie náklady.

Dopad na priemysel a domácnosti

Priemyselné podniky, ktoré sú nútené nakupovať elektrickú energiu za trhové ceny, čelia rastúcim nákladom, ktoré môžu následne premietnuť do cien svojich výrobkov a služieb. Tento trend by mohol mať dlhodobejšie dopady na konkurencieschopnosť slovenských priemyselných podnikov na medzinárodnom trhu, ako aj na infláciu, ktorá by mohla zasiahnuť domácich spotrebiteľov. Na druhej strane, domácnosti môžu profitovať zo stabilných cien elektriny vďaka štátom dohodnutej zmluve, ktorá im poskytuje určitú ochranu pred trhovými výkyvmi.

Tabuľka: Vývoj cien elektriny a plynu

TýždeňElektrina (€/MWh)Plyn (€/MWh)Zmena ceny plynu (%)
34. týždeň104,0037,43+0,3 %
35. týždeň104,1139,82+6,4 %

Celkový vývoj cien v 35. týždni poukazuje na stabilizáciu cien elektriny, no zároveň na rastúci tlak na trhu so zemným plynom. Tento vývoj bude dôležité sledovať aj v nasledujúcich týždňoch, najmä v súvislosti s blížiacou sa zimou, kedy dopyt po energii tradične narastá.

Kľúčové slová: Cena elektriny, Cena plynu, PXE, TTF, august, nárast cien, Slovensko

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber