15.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravySucho nepôsobilo na úrodu tak negatívne, ako sa predpokladalo

Sucho nepôsobilo na úrodu tak negatívne, ako sa predpokladalo

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Bratislava 2. septembra (peniaze24.sk)Vplyv sucha na úrodu poľnohospodárskych plodín bol tento rok menej výrazný, než sa pôvodne očakávalo. Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k druhému odhadu úrody, ktorý k polovici augusta zverejnil Štatistický úrad SR, uviedol, že konečné výsledky sú lepšie, než sa očakávalo.

Teplá jar a stabilné počasie priniesli lepšie výnosy

Stabilné a priaznivé počasie počas vegetačného obdobia malo pozitívny vplyv na väčšinu plodín, najmä na zemiaky, ktoré zaznamenali vyššie výnosy. Teplá jar a dlhodobo stabilné počasie umožnili poľnohospodárom dosiahnuť lepšie výsledky, aj keď nižšie zrážky negatívne ovplyvnili niektoré neskoršie siate plodiny, ako sú kukurica a slnečnica.

Očakávaný pokles cien zemiakov a obilnín

Vyššia úroda zemiakov by mala tlačiť na zníženie ich cien. Tento trend je už viditeľný aj na svetových trhoch, kde sa zemiaky predávajú medziročne o 60 % lacnejšie, pričom aktuálna cena za kilogram je približne 0,30 eura. Podobný vývoj možno očakávať aj pri obilninách. Najdôležitejšia plodina pre potravinárstvo, pšenica, sa predáva lacnejšie o takmer 10 % v porovnaní s minulým rokom.

Výhľad na potravinovú infláciu: Ceny by mali klesať

Analytik predpokladá, že potravinová inflácia na Slovensku by mohla v nasledujúcich mesiacoch klesať. Ceny pečiva by mali postupne spomaľovať svoj rast, a dokonca aj ceny mäsa by mohli medziročne poklesnúť. Tento pozitívny výhľad je do veľkej miery výsledkom lepších úrod niektorých kľúčových plodín.

Úroda obilnín na Slovensku výrazne poklesla

Napriek pozitívnym správam o zemiakoch, celková úroda hustosiatych obilnín na Slovensku bude tento rok nižšia. Druhý odhad úrody, ktorý Štatistický úrad SR zrealizoval k 15. augustu, ukazuje, že poľnohospodári zozbierajú o 541.000 ton menej obilnín ako vlani, čo predstavuje medziročný pokles o 17 %. Tento pokles je spôsobený najmä nižšími osevnými plochami pšenice a raže v kombinácii s nižším priemerným výnosom z hektára. Naopak, očakáva sa výrazný nárast úrody zemiakov a sóje.

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber