13.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyNemecko predlžuje správu nad lokálnou divíziou ruskej spoločnosti Rosnefť o ďalších šesť...

Nemecko predlžuje správu nad lokálnou divíziou ruskej spoločnosti Rosnefť o ďalších šesť mesiacov

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Berlín, 3. septembra (peniaze24.sk) – Nemecko sa rozhodlo predĺžiť správu nad lokálnymi aktívami ruskej spoločnosti Rosnefť o ďalších šesť mesiacov. Tento krok má za cieľ udržať stabilitu v dodávkach palív a zároveň poskytnúť čas na rokovania o predaji týchto aktív Kataru. Dva zdroje oboznámené so situáciou, ktoré nechceli byť menované, uviedli, že nemecké ministerstvo hospodárstva plánuje týmto spôsobom chrániť strategické záujmy krajiny.

Rosnefť a jej kľúčové aktíva v Nemecku

Rosnefť, jedna z najväčších ruských ropných spoločností, vlastní v Nemecku významné podiely v troch rafinériách: 54,17 % v rafinérii PCK Schwedt a ďalšie podiely v rafinériách MiRo a Bayernoil. Po invázii Ruska na Ukrajinu v roku 2022 sa nemecká vláda rozhodla prevziať kontrolu nad týmito aktívami, aby zabezpečila ich prevádzku a stabilné dodávky palív na domácom trhu.

Potenciálny predaj Kataru

Predĺženie správcovstva, ktoré stále ponecháva vlastníctvo aktív v rukách Rosnefti, má umožniť ruskej spoločnosti pokračovať v rokovaniach o predaji svojich nemeckých aktív Kataru. Katar, ktorý je už teraz významným investorom v Nemecku, sa javí ako hlavný záujemca. Katarský štátny investičný fond má dlhú históriu investícií v Nemecku a je napríklad najväčším akcionárom spoločnosti RWE, významného výrobcu elektriny.

Nemecká vláda zvažuje ďalšie kroky

Nemecká vláda zatiaľ nepotvrdila žiadne konkrétne detaily o predĺžení správcovstva alebo o možnom predaji Rosneftových aktív Kataru. Platnosť aktuálneho správcovstva vyprší 10. septembra, a preto sa očakáva, že vláda čoskoro vydá oficiálne vyhlásenie.

Rafinéria PCK Schwedt – kľúčový hráč na trhu

Rafinéria PCK Schwedt, kde Rosnefť vlastní viac ako polovicu podielov, je strategickým hráčom pre nemecký ropný trh. Okrem Rosnefti majú v tejto rafinérii podiely aj spoločnosti Shell a Eni. V decembri 2022 spoločnosť Shell oznámila, že predá svoj 37,5 % podiel v rafinérii britskej firme Prax Group.


Kľúčové slová: Nemecko, Rosnefť, Katar, rafinéria, PCK Schwedt, predĺženie správy, RWE, Shell, investície, trh s palivami

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber