13.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravySlovenské firmy čelia tlaku kvôli recyklácii obalov

Slovenské firmy čelia tlaku kvôli recyklácii obalov

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Bratislava, 7. septembra (Peniaze24.sk) – Slovenské výrobné spoločnosti sa musia prispôsobiť novým reguláciám v oblasti recyklácie obalov, ktoré sú súčasťou prechodu na cirkulárnu ekonomiku. Nové európske smernice vyžadujú, aby obaly boli plne recyklovateľné a obsahovali významný podiel recyklovaných materiálov. Riaditeľka Obalového inštitútu Syba, Iva Werbynská, informovala o tom, že tento prechod znamená nielen zmenu materiálov, ale aj investície do moderných recyklačných technológií.

Marie Pomykalová zo spoločnosti Bibby Financial Services zdôraznila, že náklady na zmeny môžu byť významné, najmä pre menšie firmy. Vyzvala na vývoj nových produktov a úpravu výrobných liniek, ktoré budú efektívne spracovávať recyklovateľné materiály.

Hlavné body prechodu na udržateľné obaly:

  • Zvýšenie využitia recyklovaných materiálov: V súlade s európskymi smernicami by malo do roku 2030 dosiahnuť pri plastových obaloch mieru recyklácie 50 percent.
  • Design obalov: Nové obaly by mali byť navrhnuté tak, aby uľahčovali recykláciu, vrátane jednoduchšej separácie komponentov a jasného označenia pre spotrebiteľa.

Napriek výzvam môže mať tento prechod aj pozitívne dôsledky. Prísnejšie environmentálne normy môžu vytvoriť príležitosti pre inovácie a umožniť spoločnostiam získať náskok pred konkurenciou. Firmy, ktoré dokážu efektívne reagovať na nové požiadavky, by mohli dlhodobo zvýšiť svoju konkurencieschopnosť a prístup na nové trhy.

Legislatívne zmeny nadväzujú aj na zmenu spotrebiteľských preferencií, keďže mnohí spotrebitelia dnes preferujú ekologické produkty a sú ochotní zaplatiť za nich viac. Tento trend je podporený aj údajmi z Európskej únie, ktoré ukazujú rastúci dopyt po udržateľne vyrábaných tovaroch.

Kľúčové slová: recyklácia obalov, cirkulárna ekonomika, udržateľné materiály, investície, inovácie, ekologické produkty.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber