14.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodInvestovanieAko investovať do kolektívnych pôžičiek v roku 2023

Ako investovať do kolektívnych pôžičiek v roku 2023

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Kolektívne pôžičky, alebo tiež P2P pôžičky, sú spôsob investovania peňazí do úverov poskytovaných ľuďom bez prítomnosti banky alebo inej finančnej inštitúcie. Tento spôsob investovania je obľúbený najmä pre vyššie výnosy, nižšie poplatky a jednoduchosť procesu. Na slovenskom trhu existuje niekoľko platform, ktoré sprostredkúvajú kolektívne pôžičky medzi investormi a žiadateľmi. V tomto článku vám poradíme, ako investovať do kolektívnych pôžičiek v roku 2023 a na čo si dať pozor.

1. Vyberte si platformu

Prvým krokom je vybrať si platformu, na ktorej budete investovať do kolektívnych pôžičiek. Každá platforma má svoje vlastné pravidlá, podmienky, poplatky a riziká. Preto je dôležité si porovnať rôzne ponuky a zvoliť si tú, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám a preferenciám. Niektoré z najznámejších a najväčších platform na slovenskom trhu sú Žltý melón, Zinc Euro, Finzo a Bondora. V predchádzajúcom článku sme vám predstavili ich hlavné výhody a nevýhody.

2. Zaregistrujte sa a vložte peniaze

Po výbere platformy sa musíte zaregistrovať a vytvoriť si účet. Pri registrácii budete musieť poskytnúť svoje osobné údaje, kontaktné informácie a overiť svoju totožnosť. Niektoré platformy môžu tiež požadovať doklad o príjme alebo iné dokumenty. Po registrácii môžete vložiť peniaze na svoj účet pomocou bankového prevodu alebo platobnej karty. Minimálna suma na investovanie sa líši podľa platformy, ale väčšinou sa pohybuje od 1 do 50 EUR.

3. Vyberte si pôžičky

Po vložení peňazí na svoj účet môžete začať investovať do kolektívnych pôžičiek. Na každej platforme nájdete zoznam dostupných pôžičiek s rôznymi parametrami, ako sú výška pôžičky, doba splatnosti, úrok, bonita žiadateľa alebo garancia vrátenia peňazí. Môžete si vybrať konkrétne pôžičky, do ktorých chcete investovať, alebo použiť automatické investovanie, ktoré vám umožní nastaviť si svoje preferencie a nechať platformu rozhodnúť za vás.

4. Sledujte svoje investície

Po investovaní do kolektívnych pôžičiek môžete sledovať svoje investície na svojom účte. Budete dostávať mesačné splátky z pôžičiek spolu s úrokmi. Môžete si tiež prezerať štatistiky o vašom portfóliu, ako napríklad celkový výnos, priemerný úrok alebo rizikovosť. Niektoré platformy tiež ponúkajú možnosť sekundárneho trhu, kde môžete predávať alebo kupovať už existujúce investície od iných investorov.

5. Vyberajte si zisky

Po dosiahnutí určitej sumy na svojom účte môžete vyberať svoje zisky pomocou bankového prevodu alebo platobnej karty. Niektoré platformy môžu požadovať minimálnu sumu na výber alebo účtovať poplatok za výber. Pred výberom tiež nezabudnite započítať daň z príjmu z kapitálových výnosov, ktorá je na Slovensku 19% alebo 25% podľa výšky príjmu.

Zhrnutie

V tomto článku sme vám poradili, ako investovať do kolektívnych pôžičiek v roku 2023 a na čo si dať pozor. Kolektívne pôžičky sú atraktívnym spôsobom investovania peňazí do úverov poskytovaných ľuďom bez prítomnosti banky alebo inej finančnej inštitúcie. Ponúkajú vyššie výnosy, nižšie poplatky a jednoduchosť procesu. Na slovenskom trhu existuje niekoľko platform, ktoré sprostredkúvajú kolektívne pôžičky medzi investormi a žiadateľmi. Ak máte akékoľvek otázky alebo pripomienky k tomuto článku, neváhajte nám napísať do komentárov.


Najlepšie slovenské spoločnosti P2P

  • Zinc Euro – slovenská platforma s garanciou vrátenia peňazí.
  • Port Invest – slovenská platforma s transparentnosťou a férovosťou voči investorom.
  • Žltý melón – najstaršia a najväčšia platforma na Slovensku s viacerými typmi úverov.
  • Finzo – estónska platforma s automatickým investovaním podľa preferencií.
  • Bondora – estónska platforma s tromi spôsobmi investovania a vysokým výnosom.

Najlepšie svetové spoločnosti P2P

  • Lending Club – americká platforma s najväčším objemom pôžičiek a možnosťou sekundárneho trhu.
  • Zopa – britská platforma s najdlhšou históriou a nízkym rizikom nesplatenia.
  • Prosper – americká platforma s veľkou ponukou pôžičiek a možnosťou refinancovania.
  • Mintos – lotyšská platforma s najväčším počtom poskytovateľov pôžičiek a možnosťou cashbacku.
  • Funding Circle – britská platforma s investovaním do malých a stredných podnikov.

Obrazky zdroj: elements.envato.com

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber