13.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyOblúbenému obchodu Slovákov hrozí rekordná pokuta až 2,2 miliardy eur

Oblúbenému obchodu Slovákov hrozí rekordná pokuta až 2,2 miliardy eur

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Temu, čínsky gigant online obchodu, sa ocitá pod paľbou kritiky a čelí hrozbe rekordnej pokuty 2,2 miliardy eur za nekalé praktiky. Úrad pre hospodársku súťaž v Maďarsku (GVH) skúma Temu v súvislosti s manipuláciou s cenami, hodnotením produktov a obvineniami z predaja nebezpečných a neekologických produktov.

Temu čelí hrozbe pokuty až do 2,2 miliardy eur

Temu čelí hrozbe pokuty až do výšky 13% z ročného obratu, ktorá by mohla dosiahnuť 780 miliárd forintov (cca 2,2 miliardy eur). Táto pokuta by sa stala rekordnou v histórii GVH a prekonala by aj pokutu pre Booking.com (2,5 miliardy HUF) a Wish (odškodnenie pre 100-150 tisíc maďarských užívateľov).

Aké sú obvinenia?

  • Manipulácia s cenami a akciami: Temu klame spotrebiteľov uvádzaním falošných pôvodných cien a vytvára umelý nátlak falošnými informáciami o obmedzenej dostupnosti.
  • Manipulácia s hodnotením produktov: Temu ukazuje len tie najlepšie recenzie a skrýva negatívne, čím skresľuje obraz o kvalite produktov.
  • Predaj nebezpečných produktov: Temu používa na elektronických produktoch falošné označenia CE, čím naznačuje súlad s normami EÚ, hoci tomu tak nemusí byť.
  • Nepodložené tvrdenia o udržateľnosti: Temu klame spotrebiteľov o ekologickosti produktov bez akýchkoľvek dôkazov.

Čo je to Temu?

Temu je online platforma pre elektronický obchod so sídlom v Šanghaji v Číne. Spoločnosť bola založená v roku 2014 a rýchlo sa stala jedným z najväčších online trhovísk v Číne s viac ako 100 miliónmi aktívnych užívateľov. V roku 2022 Temu expandovala do Európy a Severnej Ameriky a rýchlo si získala popularitu aj v týchto regiónoch.

Temu ponúka širokú škálu produktov za nízke ceny, od elektroniky a oblečenia až po domáce potreby a hračky. Platforma je známa svojim intuitívnym rozhraním, rýchlym doručením a širokou ponukou zliav a akcií.

Temu však čelí aj kritike za nekalé obchodné praktiky. V Maďarsku prebieha vyšetrovanie GVH pre podozrenie z manipulácie s cenami, hodnotením produktov a predaja nebezpečných a neekologických produktov. Temu čelí aj obvineniam z klamlivej reklamy a zneužívania osobných údajov.

Zaujímavosti o Temu:

  • V Číne je Temu známa ako „Pinduoduo“.
  • V roku 2021 Temu dosiahla tržby vo výške 170 miliárd USD.
  • Temu je podporovaná technologickými gigantmi ako Tencent a Alibaba.
  • Temu je spájaná s kontroverznou stratégiou „zákazníckeho rastu“, ktorá spočíva v motivovaní užívateľov k šíreniu informácií o platforme výmenou za zľavy a kupóny.

Situácia okolo Temu vyvoláva otázky o regulácii online obchodu a ochrane spotrebiteľov. Budúcnosť ukáže, aké dopady bude mať toto konanie na Temu a na celý online trh.

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber