15.8 C
London
utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodSpravyEuroparlament schválil prísnejšie pravidlá proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu

Europarlament schválil prísnejšie pravidlá proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu

Date:

Najnovšie články

Automobilové giganty varujú, clá na čínske autá môžu rozpútať obchodnú vojnu

Berlín/Brusel, 4. októbra (TASR) – Nemecké automobilové značky Volkswagen...

Constellation Brands na vzostupe: Zisk a tržby prekonali očakávania

Victor, 4. októbra (TASR) – Svetový gigant na trhu...

Inflácia v eurozóne na historickom minime, ECB zvažuje ďalšie kroky

Madrid, 4. októbra (TASR) – Dobré správy prichádzajú z...

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum

        Ždiar 4. októbra (TASR) - V lyžiarskom stredisku v...

Väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien palív ako ich pokles

        Bratislava 4. októbra (TASR) - V súčasnosti je vývoj...

Strasburg, 25. apríla 2024 – Európsky parlament (EP) v stredu 24. apríla schválil balík legislatívnych opatrení, ktoré posilňujú nástroje EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Nové pravidlá zavádzajú prísnejšie kontroly pre firmy a jednotlivcov, zvyšujú transparentnosť a posilňujú dohľad nad finančnými tokmi.

Kľúčové body schválených opatrení:

  • Zvýšená transparentnosť: Zavádza sa verejný register konečných vlastníkov, ktorý bude obsahovať informácie o skutočných vlastníkoch firiem a iných právnických subjektov. Ľudia s „legitímnym záujmom“, ako sú novinári, aktivisti a orgány dohľadu, budú mať k informáciám v registri okamžitý a bezplatný prístup.
  • Posilnené právomoci pre finančné spravodajské jednotky (FIU): FIU budú mať k dispozícii viac nástrojov na analýzu a odhaľovanie prania špinavých peňazí a financovania terorizmu. Budú môcť napríklad pozastaviť podozrivé transakcie a požadovať od bánk a iných finančných inštitúcií dodatočné informácie.
  • Rozšírené kontroly totožnosti: Firmy a osoby podliehajúce povinnosti „know your customer“ (KYC) budú musieť vykonávať prísnejšie kontroly totožnosti svojich klientov. To sa týka najmä bánk, správcov aktív, realitných agentov a obchodníkov s kryptomenami.
  • Nové pravidlá pre futbalové kluby: Od roku 2029 budú musieť aj špičkové futbalové kluby overovať totožnosť investorov, sponzorov a iných partnerov a nahlasovať podozrivé aktivity FIU.
  • Obmedzenie hotovostných platieb: Zavádza sa celoeurópsky limit 10 000 EUR na hotovostné platby (s výnimkou platieb medzi súkromnými osobami).
  • Zriadenie Úradu EÚ pre boj proti praniu špinavých peňazí (AMLA): Nový orgán bude dohliadať nad dodržiavaním pravidiel boja proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu v celej EÚ. AMLA bude mať priame právomoci nad najrizikovejšími finančnými subjektmi a bude môcť zasiahnuť v prípade zlyhania dohľadu zo strany členských štátov.

Očakáva sa, že schválené pravidlá pomôžu:

  • Znížiť objem peňazí praných v EÚ, ktoré sa odhaduje na stovky miliárd eur ročne.
  • Zvýšiť transparentnosť finančných tokov a uľahčiť odhaľovanie a stíhanie kriminálnych aktivít.
  • Posilniť odolnosť EÚ voči financovaniu terorizmu.

Schválený balík legislatívnych opatrení je komplexný a ambiciózny. Jeho implementácia si bude vyžadovať úzku spoluprácu medzi členskými štátmi, EÚ a relevantnými aktérmi v súkromnom sektore. Očakáva sa, že nové pravidlá budú mať významný vplyv na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu v Európe.


Zdroje:

Peniaze24https://peniaze24.sk
Tento článok napísala redakcia Peniaze24. Snažíme sa prinášať presné a aktuálne informácie zo sveta financií a investovania. Ak v článku nájdete akúkoľvek chybu, dajte nám prosím vedieť na oprava@peniaze24.sk. Vaše postrehy sú pre nás cenné a pomôžu nám zlepšovať kvalitu nášho obsahu.

PREMIUM KLUB

- Všetky články bez obmedzení.

- Exkluzívny investičný obsah.

.- Investujte múdro s expertmi.

Náš výber